dinsdag 12 januari 2016

Transsiberian, Brad Anderson 2008.

Poster
In oktober keek ik van deze regisseur Brad Anderson de film The Machinist, en ik was daar heel enthousiast over.
Deze film, Transsiberian was ook reuze goed. Er hing meteen spanning in de lucht hoewel er nog niets gebeurd was.
Een jong stel, Roy en Jessy, reist van Beijing naar Moskou. Hij is wat dominees-achtig, zij lijkt verliefd. Later zal blijken dat zij al een wat wild leven achter de rug heeft, maar zij heeft zich tot het karakter van Roy bekeerd.
Roy, een brave Piet. Rechts achter hem Jessy.
Nog eens: Roy (Woody Harrelson); verderop in het verhaal ontkomt ook hij niet aan het kwaad en slaat iemand dood.
Jessy (Emily Mortimer)
Jessy met Carlos (Eduardo Noriega). Hij laat haar de poppetjes zien, de matroesjka's die hij gekocht heeft.
De dreiging begint als er een ander stel bij hen binnenkomt in de slaapcoupé. De man is veel te vrijpostig, hij vrijt waar het andere stel bij is met zijn geliefde, maar schroomt ook niet om te flirten met Jessy.
Die vervelende Carlos met zijn terecht wantrouwige vriendin Abby (Eduardo Noriega en Kate Mara)
Er zijn mooie beelden van de trein en van het landschap, ten slotte is dit de Transsiberië-lijn. Van het Russische personeel in de trein schrik je, lekker grof. 
Het gaat mis, zoals voorvoeld. Roy vergeet ergens op tijd in te stappen; er komt echt iets tot stand tussen Carlos en Jessy - al voel je steeds de wantrouwige blikken van Abby, het gebeurt toch. 
Het lukt Carlos om de drugs die hij transporteert in de matroesjka's in de koffer van Jessy te stoppen. Ze zoenen, maar dan gaat Carlos toch over de schreef; het begint op een verkrachting te lijken. 
Jessy slaat hem dood met een plank bij een kerkje.
De plek waar Carlos het leven laat.
Hier staat hij nog tamelijk triomfantelijk, door Jessy gefotografeerd. 
Want fotograferen kan ze wel.
Roy en Jessy op de vlucht
Intussen is er een heel ander figuur aanbeland in de coupé, Ilya Grinko, gespeeld door de geweldige Ben Kingsley. Hij geeft zich uit voor politieman, met een speurneus voor drugshandel. Jessy valt door de mand met haar verhalen.  
Die arme Abby wordt gemarteld door de handlanger van Ilya Grinko.
Er is voor Jessy weinig over van de mooie, naïeve wereld van Roy waarin ze was gaan geloven. 
Grinko en zijn enge maat Kolzak koppelen een groot deel van de trein af, Roy en Jessy lijken als ratten in de val te zitten. 
Toch komt het goed. Ilya doodt Kolzak, om weer 'de goeie politieman' te spelen, in plaats van de corrupte die hij in werkelijkheid is. Roy en Jessy staan quitte, het is niet helemaal zeker dat zij Roy heeft verteld van de moord die zij gepleegd heeft. Maar hij heeft er intussen ook een gepleegd, en aan het eind van hun reis zijn ze weer net zo braaf als aan het begin. 
Jessy seint Abby in, die de marteling heeft overleefd over de plaats van het lijk van Carlos. We zien Abby naar het kerkje gaan, ze vindt het lijk van Carlos, en eigent zich de talloze bankbiljetten toe die Carlos voor zichzelf wilde houden..

Daarna kwam er een verrassing die ik niet ten volle kan delen: Ben Kinglsey (die o.a. ook Ghandi speelde in de gelijknamige film, en  in The Game of Thrones speelde, is geportretteerd door de schilder Ralph Heimans. Heimans is een Australiër met een Nederlands paspoort, en hij is beroemd om zijn staatsieportret van Koningin Elizabeth van Engeland bij haar diamanten regeringsjubileum. Ik kan hier wel Elizabeth laten zien, maar niet het portret van Kingsley, het was niet te vinden op het internet.
Detail staatsieportret; Elizabeth kijkt naar de plek waar alle kroningen van het Engelse vorstenhuis hebben plaats gevonden. Een intiem moment.
Zo ziet het portret er ten voeten uit uit. 
Nog even wat mooie plaatjes van de trein uit de film. 
Dit is even vervelend voor ons keurige stel: zonder jas naar buiten in die kou. 
De mooie meneer Engerd. 
Loc.
Trailer
Regisseur Brad Anderson 
Schilder Ralph Heimans, hier met portret Ashkenazy.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten