zaterdag 13 januari 2018

The imitation game, Morten Tyldum, 2014.

Poster, met hoofdrolspelers Benedict Cumberbatch, en Keira Knightley.
Ik vond deze film vooral interessant omdat het een onbekend en intrigerend stukje geschiedenis liet zien: Tijdens de Tweede Wereldoorlog pasten de Duitsers een geheimtaal toe, die de Geallieerden niet wisten te ontcijferen. Die geheimtaal stond bekend als de Enigma-codes. Ze schakelden Alan Mathison Turing in (1912 -1954). Turing was een Britse wiskundige, computerpionier en informaticus, mathematisch bioloog en logicus.
In de film zien we wat van zijn achtergrond: de liefde die hij als jongen voelde voor zijn vriend, Christopher Morcom, die op jonge leeftijd stierf aan tuberculose. 
Dit is de biografie over Turing, geschreven door Marina Jones, 2014.
Standbeeld van Turing, in het Bletchley Park museum, Milton Keynes, Engeland. Het is van de kunstenaar Stephen Kettle, en is opgebouwd van plakjes leisteen. Het weegt 1,5 ton.
Details van het kunstwerk 
Stephen Kettle aan het werk met een ander standbeeld.
Dit is het Bletchleypark Museum, bijgenaamd 'the home of the codebreakers.'
Ik weet niet hoe waarheidsgetrouw de film precies is. Dat vriendje uit zijn jeugd klopt in elk geval.  Turing was homoseksueel, en kwam daarvoor uit. Het leidde uiteindelijk tot een vreselijk einde: hij werd om zijn geaardheid veroordeeld, en kon kiezen tussen gevangenisstraf of chemische castratie. Hij koos voor het laatste, dat hem helemaal ziek maakte, onherkenbaar. Twee jaar later pleegde hij zelfmoord. 
Hij presenteert zich bij de Geallieerden als een man die puzzels op wil lossen; hij meent dat dat de manier is om de code te kraken. 
Hier zit ie met alle raadsels op een prikbord.
De echte Turing en de acteur.
In de film heeft hij een aantal medewerkers, waaronder deze jonge vrouw, gespeeld door Keira Knightley. Hij trouwt zelfs met haar, zodat ze niet weg hoeft. Maar hij blijft zichzelf en zijn homoseksualiteit trouw.
Er stond nogal wat druk op Turing.


Op de achtergrond zien we de machine die hij ontworpen heeft. Het apparaat werkt ook, maar er zijn zo veel mogelijkheden, dat het niet tot een oplossing komt. Turing ontdekt dan dat elk bericht begint met het weerbericht. Dat perkt het aantal opties sterk in. Dan rollen er antwoorden uit.  Turing en zijn collega's  ontdekken welke routes de Duitse onderzeeërs zullen gaan nemen om de Geallieerde schepen aan te vallen.
Medewerker Turing, echt, en acteur.
Het volgende probleem waar Turing zich voor gesteld zag, was dat hij niet opeens alle onderzeeërs kon gaan onderscheppen. De Duitsers zouden dan meteen doorhebben dat hun code gekraakt was. 
Turing moest daarom ook zwijgen over zijn behaalde succes.
De machine, feitelijk een eerste computer. Maar het heeft heel lang geduurd voordat Turing erkenning kreeg. Dat lag aan de situatie van de geheimhouding, maar ook aan zijn homoseksualiteit. Een schande in die tijd.  
Erkenning kwam pas veel later. Ik geloof zelfs pas in deze eeuw.
'Want zij gelooft in mij....' 

Christopher Morcom was zijn grote jeugdvriend.

Turing en Morcom
Hier een jonge en een oude Turing.
Zijn goede vriendin en partner op het werk. Stimuleerde hem.
Werkgever van destijds, en in de film. 


Zijn computer werd 'The Bombe' genoemd.
Overigens was The Bombe niet de enige voorloper van de computer. Dit hier was de zogenaamde Colossus. Een exemplaar hiervan staat ook in Bletchley Park. 
En dit was de Eniac, van het Amerikaanse leger. 
Een foto van de echte Turing-machine. 
Het gegeven kennen we al uit de thrillers U-571 en Enigma: in WO II werkten Britse wetenschappers zich in het zweet om de machines te kraken waarmee de Duitsers hun berichten codeerden. Die films waren best spannend, maar grotendeels verzonnen. Dan deugt er historisch gezien meer van dit biografische drama over Alan Turing, de wiskundige die de operatie leidde. The Imitation Game is conventioneel verteld, maar ook onderhoudend en ontroerend. Dat laatste wegens de wrange uitkomst van de geschiedenis en de sterke hoofdrol van Cumberbatch, die Turing neerzet als onaangepast, gefrustreerd en zeer menselijk.
Onder de link Historische figuren en filmsterren ernaast vind je meer informatie over film tegenover werkelijkheid.
BBC-documentaire over Turing. 48 minuten, in de serie Horizon
Trailer
Morten Tyldum, regisseur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten