vrijdag 12 januari 2018

Blow out, Brian de Palma, 1981.

Poster
Deze film werd van de zomer uitgezonden in het kader van Canvas-cinema. Een leuke formule, waarbij vooraf in een publieke ruimte een paar filmkenners over de film spraken. Je hoort dan altijd wel iets waar je speciaal op moet letten. 
Blow out is 'nagemaakt' van Blow Up, een film uit 1966 van Michelangelo Antonioni. Daarbij maakt een fotograaf een vergroting van zijn foto's, en ontdekt dan toevallig dat er op die foto's een moord te zien is.
In deze film is een geluidsman Jack Terry (John Travolta) bezig met het maken van nachtelijke geluidsopnames, als hij bij toeval ook getuige is van het te water raken van een auto. Hij redt de jonge vrouw Sally die nog alleen in de auto zit. De andere inzittende, gouverneur McRyan, komt om het leven.
De auto gaat te water.
Thuis ontleedt Jack de geluiden, en ontdekt dan dat er een schot te horen is, en vlak daarna een klapband (blow out). Door gewoon heel precies te luisteren concludeert hij dat er iemand buiten de auto de oorzaak is geweest van het ongeval. - Maar dat feit wordt door iedereen verdoezeld. Jack wordt zelfs opgedragen te zwijgen. Hij negeert dit gebod. Dan wordt hij afgeluisterd, zijn banden worden gewist. Hij werkt samen met het meisje uit de auto, maar de man die McRyan uit de weg wilde helpen, gaat dan op moordenaarspad. Sally is een van de slachtoffers van deze serial killer.
De film laat heel veel techniek zien die bij het maken van films en geluidsopnames te pas komen.
Jack werkt voor een amateurfilmer, hij zoekt de perfecte gil.
Citaat van Wikipedia: 
A Split Focus Diopter is half convex glass that attaches in front of the camera’s main lens to make half the lens nearsighted. The lens can focus on a plane in the background and the diopter on a foreground element. In the 1970′s and 1980′s, Brian De Palma championed the use of this tool to enhance the visual and emotional experience of his films.
Dit is zo'n 'ssplit focus diopter'; er werd nogal veel over gebabbeld bij het praatprogramma.
Ik geloof dat dit net weer een ander soort techniek is; in elk geval ook weer die dubbele focus.
Dit was Travolta's eerste rol na Saturday's Night Fever.
Zo zag zijn studio eruit nadat de Geheime Dienst daar een kijkje was komen nemen.
Ook weer zo'n prachtige opname met twee beelden, een dichtbij, de ander veraf. 

Jack probeert Sally te bewegen met hem samen te werken om een antwoord te vinden op zijn vragen.
De geluidsman 's nachts aan het werk.
Er zijn in de film tal van verwijzingen naar de politiek: heel vaak zie je ergens de Amerikaanse vlag. 
Regisseur De Palma aan het werk met Travolta.
Het cruciale moment met de blow out. Ook weer twee beelden naast elkaar. 
Aan het eind heeft Jack de ideale gil voor de moordscene in de amateurfilm: het is Sally's doodsgil.
Weer twee focussen. Links is Burke, de seriemoordenaar, gespeeld door Lithgow.
Jack komt te laat, ondanks al zijn pogingen Sally te redden. 
Trailer
Wat maar even terloops genoemd werd bij de voorbespreking door Canvas, was dat de film verwees naar senator Edward Kennedy. 
Dat was wat er gebeurd bij Chappaquiddick in de Verenigde Staten.
 
ChappaquiddickEiland
Chappaquiddick is een klein eiland nabij het grotere eiland Martha's Vineyard, voor de kust van Massachusetts.
Beide eilanden zijn bij gegoede Amerikanen zeer in trek als vakantiebestemming. Het eiland is met een veerboot te bereiken vanuit Edgartown.
Dubieus ongeluk Edward Kennedy
Chappaquiddick dankt zijn bekendheid aan een eenzijdig verkeersongeval dat in 1969 op dat eiland plaatsvond. Daarbij was de jongste broer van John F. Kennedy, senator Edward Kennedy, als bestuurder betrokken. In de avond van 18 juli van dat jaar reed hij met zijn auto van een houten brug, die ter plaatse bekend is als de 'Dike Bridge', gelegen tussen een kuststrook of dijk en de rest van het eiland. Kennedy kon uit de auto ontsnappen, maar zijn passagier, de 28-jarige Mary Jo Kopechne niet. Als gevolg daarvan is zij verdronken. Kennedy waarschuwde in eerste instantie de politie niet, maar koos ervoor om terug te gaan naar zijn hotel. Toen de politie de wagen vond, met op de achterbank het lichaam van Kopechne, werd Kennedy gearresteerd op verdenking van doodslag. Kennedy bleef volhouden dat hij na het ongeluk zo in shock was dat hij dacht dat Kopechne ook uit de auto was gekomen. Algemeen wordt aangenomen dat dit incident de latere loopbaan van de senator ernstig heeft geschaad. Niet alleen het ongeluk en de afloop daarvan, maar ook het feit dat Kennedy zich al dan niet in beschonken toestand in zijn auto bevond met een jonge vrouw deden zijn geloofwaardigheid.
Het gekke is, dat Kennedy ook nooit vervolgd wordt, 'being 'a man of the people'. Toch werd hij verantwoordelijk gehouden, en verspeelde hij toen voorgoed zijn kansen op het Amerikaanse presidentschap. De auto was maar een klein stukje in het water, het water was er ondiep. Kopechne verdronk, omdat de luchtbel waarin ze met haar hoofd zat geen zuurstof meer leverde.
'Her body was discovered the next morning. Kennedy then reported the accident.'
Zo verscheen hij op Mary Jo's begrafenis. 
De brug en de auto ernaast in het water. 
De broers Kennedy, de president, Robert en Edward
Edward zat aan het stuur, toen de auto te water raakte. Hij meldde het ongeval pas de volgende ochtend, toen was zij al dood. 
Wegtakelen van de auto. 
Het slachtoffer, May Jo Kopechne.  
Een duiker haalt haar lichaam uit de wagen. 
De brug is sindsdien helemaal in verval geraakt.
In 2018 komt er een film uit met de titel Chappaquiddick. 
Filmmaker Brian de Palma.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten