maandag 28 augustus 2017

Selma, Ava DuVernay, 2014.

Poster
De film Selma behandelt de drie vreedzame protestmarsen due Martin Luther King organiseerde in 1963. De film is zo meteen een stuk uit het leven van King. De eerste was met 600 mensen. 
De eerste tocht, twee rijen dik. 
Aanleidingen waren de bomaanslag op de 16th Saint Baptist Church in Birmingham, waarbij vier jonge meisjes omkwamen. Ook de moord op Jimmie Lee Jackson vormde een aanleiding. De tocht eindigde gruwelijk, met het Bloody Sunday-conflict: demonstranten worden wreed in elkaar geslagen.
Authentiek beeld politiegeweld Boody Sunday, 7 maart 1963.
De tweede tocht was twee dagen later, er deden 2500 mensen aan mee. King eindigde met een gebed, en staakte de tocht, omdat hij bang was dat de demonstranten weer gevaar liepen. 
In de tweede tocht was de rij één weghelft breed
Twee weken later deden maar liefst 25.000 mensen mee, waaronder veel witten. Dit keer kon de mars doorgang vinden, en behaalde ze ook het succes dat president Lyndon B. Johnson de Voting Rights Act ondertekende. 
Het is schokkend om te zien, dat zwarten in 1963 nog niet eens hun stemrecht konden uitoefenen. Ik geloof dat ze het al wel hadden, maar ze werden gedwarsboomd bij de uitoefening ervan. Ze moesten vragen beantwoorden om te bewijzen dat ze goede burgers waren, absurde vragen. 
De mars van Selma naar Montgomery, Alabama. 
De tekst is helaas niet goed te lezen. Maar tegenwoordig heeft de tocht een plaats in het historisch besef. Er is ook een Memorial.
De eerste mars, die liep van Selma in Alabama naar Montgomery in Alabama, liep uit op geweld. Op de Edmund Pettus-Bridge stonden witte politie-eenheden de betogers op te wachten en sloegen ze in elkaar. Er vielen ook doden bij. 
Oh vreselijke ironie: Edmund Pettus was een Ku-Klux Klan aanhanger. 
Edmund Pettus, Grand Dragon of the Alabama Ku Klux Klan, 1821-1907
Het Bloody Sunday conflict zoals verfilmd; we zien Oprah Winfrey als demonstrante. 
De tweede mars durfde King niet tot het einde door te lopen. Weliswaar trok de politie zich terug, toen de mars eraan kwam, maar King was bang dat de betogers ingesloten zouden raken. 
Inmiddels hadden zich heel wat witten ook aangesloten. 
We zien overigens ook, dat de Civil Rights Movement  van verschillende kanten op gang was gekomen. Buitenb Martin Luther waren er nog de beweging van de studenten, en die van Malcom X, 
Malcolm X, 1925-1965.
Martin Luther King met Malcolm X
Deze laatste was zeer militant en moslim, Malcolm X werd in 1965 vermoord. De studenten sloten zich aan bij King, de groep van Malcolm X trouwens ook. De derde tocht ging door, een massale groep menen trok over de brug. 
Op dat moment gaat de film over van speelfilm in documentaire beelden, heel indrukwekkend. 
Vlak na de mars tekende Lyndon B. Johnson eindelijk de wetswijziging die zwarten feitelijk stemrecht gaf. 
De tekst van de speeches van Martin Luther is niet authentiek, omdat er auteursrechten op staan. Ava DuVernay herschreef ze. 
David Oyelowo speelt Martin Luther King. We zien ook Oprah Winfrey in de rol van ene Annie Lee Cooper.  
De acteur David Oyelowo, naast Martin Luther King, de man die hij vertolkt. 

Dit was volgens mij de I have a dream-toespraak.
Toespraak in de film.
 De triomfale derde tocht, 25.000 mensen, over de breedte van de hele weg!
Regiseuse Ava DuVernay 
Dit is John Lewis, in de film (l) en in het echt (r). Hij was de studentenleider en sloot zich bij King aan.  
Tijdens de opnames, Oprah met Oyelowo 
Rechts de vertolker van Lyndon B. Johnson, Tom Wilkinson
De werkelijke Lyndon B Johnson. 
De film begint met de bomaanslag op deze meisjes.
Indrukwekkende speech van King: How long? Not long.
Trailer
Één opmerking uit de VPRO-gids wil ik hier nog wel graag toevoegen: de film werd genegeerd bij het toekennen van de Oscars. Ik meen dat er dat jaar (2015) ook juist protest uitbrak, omdat wit altijd bevoordeeld werd. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten