zaterdag 27 mei 2017

How to meet a mermaid, Coco Schrijber, 2017.

Poster
De documentaire krijgt een motto mee van William Faulkner: 
“Al het menselijk gedrag is onvoorspelbaar, en gezien de kwetsbaarheid van de mens in het bouwvallige universum waarin hij functioneert, is het ook onbegrijpelijk wat hij doet. Hij kan niet rationeel zijn, omdat zijn universum irrationeel is.” 
Coco Schrijber gebruikt dit motto om te staven wat haar onderzoek haar vertelt. 
Het gaat om drie levens van mensen die bepaald zijn door de oceaan; haar broer Lex zocht zelf de dood, Rebecca werd óf vermoord, of stapte zelf over de reling van een cruiseschip, en Miguel onderneemt een wanhopige poging om aan de armoede in Mexico te ontkomen. Hij wil met een surfplank de Golf van Mexico oversteken.
Twee mensen vinden dus de dood, Miguel probeert de zee te overwinnen, en Coco zelf overwint haar angst voor de zee, en gaat duiken. 
Het resultaat zijn de mooiste plaatjes in de film, als ze op een onderwater kerkhof komt, met kruisen en beelden. Het is of ze hier haar broer terug vindt. 
Goodby to Egypt: in Egypte liet Lex zijn duikersmes en een stapeltje kleren achter op het strand. Hier begint Coco haar zoektocht.  
Kunstwerk: Walking undersea 
Kunstwerk Statue Mermaid 
Een van de prachtige beelden onder water. Ik weet niet waar dit is.  
Idem 
Coco Schrijber 
Plaatje Website How to meet a mermaid



Een voorbeeld van de schitterende plaatjes van de zee die getoond werden. 
Een Egyptenaar, die zich het geval Lex nog herinnerde, vertelde hoe diep de zee was, als men maar ver genoeg van het strand wegging. 
Betoverend mooie plaatjes van het water. Maar hoe mooi ook, de aantrekkingskracht voor mensen die het leven niet meer zien zitten is groot. 
Interessant is ten slotte, dat de producent van deze film Frank van den Engel is, de regisseur van de vlak hiervoor geblogde documentaire over Gerard Fieret.
Zij zitten met anderen in Zeppers film.
Voor meer informatie over deze film zie de PERSMAP van Zeppers. 
Trailer
De beelden van de zee, de golven zijn buitengewoon mooi, het zal ook wel door mijn liefde voor het water komen. De tekst is inspirerend; beeld en tekst samen werken soms  heel poëtisch, ik denk aan de kreeftjes die in en uit een schelp kruipen onder een interview. Prachtig!
Wat ook veel indruk op me maakte, waren filmbeelden van Lex als jongetje, genietend van de golven aan het strand. Steeds maar duikend in de branding. 

1 opmerking: