maandag 10 april 2017

Rondje Europa, Duo Egelantier, 9 april in Heemskerk.

Gisteren in Heemskerk, in Cultureel Centrum De Cirkel, een mooi zondag-ochtendconcertje beleefd. Het duo Egelantier - zang Zana Naidinova, piano Annemarie Ruiters - deden een 'rondje Europa'.
Het duo Egelantier.
Cultureel Centrum De Cirkel 
Binnenkant.
Het was voor mij erg leuk om de nieuwe dirigente van het Waterlands Kamerkoor te zien optreden: dat is punt twee. Punt twee was dat het programma erg leuk van samenstelling was. De vrouwen deden een 'rondje Europa', dat bestond uit vier cycli van liederen. het eerste was Frauenliebe- und Leben, van Robert Schumann. Seit ich ihn gesehen, en Du Ring an meinem Finger. Voor een deel was het dus een feest der herkenning. Zana trad met enkele attributen op: een juwelendoosje met de ring, een foto, een spiegel, een roos, een bruidshoedje. Het maakte het leuk om naar te kijken. 
 
Robert Schumann, 1810-1856
Aan het begin van mijn zanglessen heb ik hier zelf nog twee liederen van ingestudeerd,
De tweede cyclus waren de Ciganske Melodie, van de Tjsech Dvorák. Zeven zigeunermelodieën, gecomponeerd uit trots en zelfbewustheid door Dvorák om tegen de bevoogding van de Tsjechen door de Oostenrijk-Hongaren in te gaan. Heel vrolijk en ritmisch.
 
Antonin Dvorak, 1841-1904
Na de pauze kregen we Fiancailles pour rire te horen, van Francis Poulenc. Hij schreef deze op gedichten van Louise de Vilmorin gedurende de eerste weken van Wereldoorlog II. 
 

Louise de Vilmorin, schrijfster, 1902-1962. O.a. partner geweest van Antoine de Saint Exupery en André Malraux.
En het concert werd besloten met Siete Canciones populares Españolas, van Manuel de Falla.

Manuel De Falla, 1876-1946
Zo bijzonder als Poulenc is met melodieën, zo opvallend is bij De Falla het ritme.
Zana Naidionova
Annemarie Ruiters. Gaf hier en daar een korte, maar welkome uitleg bij de muziek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten