zondag 19 maart 2017

Monster, Patty Jenkins, 2003.

Gisteravond een thriller gezien op Canvas, met in de VPRO-gids slechts voorzien van drie sterren: Monster, van Patty Jenkins, uit 2003. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.
Poster.
De film vertelde het leven (het cruciale gedeelte, dat van de moorden) van de vrouwelijke seriemoordenares, Aileen Wuornos. Mijn gewoonte om rond 23.00 af te haken en naar bed te gaan, doorbrak ik. Wat een spannende film! Des te spannender, vanwege het buitengewone verhaal, én de vertolking door de hoofdrolspeelster. Fenomenaal!   
Het script is van de regisseur, Patty Jenkins. Het is gemakkelijk om de werkelijke gebeurde feiten terug te vinden op internet. Aileen Wuornos vermoordde in een betrekkelijk korte tijd, in de jaren 1989 en 1990, zo'n zeven mannen. Niet alle lichamen zijn teruggevonden. In diezelfde periode had ze een verhouding met Tyria Moore, die ze wilde onderhouden. Maar alles wat ze ooit geleerd had om in haar levensonderhoud te voorzien, was zichzelf prostitueren. De eerste de beste vent (in de film) verkracht haar op gruwelijke wijze. Ze weet haar boeien los te maken en schiet hem neer. Dat is de opmaat naar een serie van moorden, allemaal bedoeld én om zich te wreken op een verleden van misbruik en verkrachting, plus onmachtig zijn om op een normale manier in haar onderhoud te voorzien. Dus berooft ze de hoerenlopers van het leven, en van hun auto en geld. Want de veeleisende Selby láát zich gemakkelijk onderhouden. 
Er zijn inmiddels ook twee documentaires gemaakt over Wuornos, door Nick Broomfield. De eerste heeft de titel The selling of a serial killer, de tweede, van dezelfde maker Life and death of a serial killer.
Onder en boven: de posters van de documentaires over Wuornos.
Informatie over de journalist die de docu's maakte.
Ik laat nu eerst wat foto's zien van de echte Aileen Wuornos, en haar geliefde Tyria Moore.

Er was waarschijnlijk wel een steekje los aan haar. Ze scheldt erop los als het zo uitkomt. 
Overigens las ik, dat in haar proces niet echt recht gedaan is aan haar, wat betreft de vreselijke verkrachtingen. Daar slaat die uitval boven waarschijnlijk op.

Dit is Tyria Moore op iets latere leeftijd.
En hier zien wij haar tijdens de rechtszitting.

Aileen nam alle schuld op zich. Terwijl ze in de film tegen Selby zegt, dat ze geweten moet hebben dat Aileen moordde voor haar. 
Dit is de biologische moeder van Wuornos; speelt in de film geen rol. Alleen horen we uit Alieens (Lee in de film) mond dat Aileen een gruwelijk verleden achter de rug heeft. Vanaf haar achtste werd ze verkracht door een oom, die er mee wegkwam: Aileen kreeg op haar kop toen ze vertelde dat ze verkracht werd. Vanaf haar dertiende belandde ze in de prostitutie.
Vervolgens laat ik foto's zien uit de film. Wat onmiddellijk opvalt, hoe geweldig goed de rol van Aileen gecast is: hij wordt vertolkt door Charlize Theron. Haar tegenspeelster, de lesbische vriendin, heet in de film Selby, en die rol wordt gespeeld door Christina Ricci.
Hier hebben ze elkaar net ontmoet; ze zijn allebei smoorverliefd,
Selby neemt Lee mee naar huis; ze logeert dan bij een tante, die haar moet genezen van haar homoseksualiteit.
Hier heeft Lee haar eerste moord gepleegd. Dit is nog noodweer. Ze bekent het Selby niet direct, later wel. Lee neemt alle verantwoordelijkheid voor het geld op zich. Maar dat betekent prostitutie, en nog erger: moorden en stelen.
Dit is het begin van het einde: ze krijgen een ongeluk. Niet ernstig, maar zo worden ze later wel herkend door een reconstructietekening.

Hier staat ze op het punt te worden gearresteerd.





 
Charlize Theron speelt fantastisch! Ze heeft er ook terecht een oscar voor gekregen. Daarop aansluitend wil ik nu graag de aandacht vestigen op de geweldige make up van Charlize Theron. Ik kende haar nog helemaal niet, en in de rol van Aileen Wuornos (die de bijnaam Damsel of Death had) zien we haar als een niet zeer aantrekkelijke vrouw.
Ik las dat ze om te beginnen 15 kilo aan moest komen voor deze rol. Verder kun je heel mooi zien en lezen wat er allemaal aan haar moest gebeuren om de metamorfose naar Wuornos te ondergaan: wenkbrauwen werden afgeschoren, huid werd lelijk gemaakt, haren ook, andere tanden voorgezet. Enfin: kijk zelf maar eens hoe mooi de ster van zichzelf is, en hoe ze verandert... En zie voor het hele verhaal DEZE LINK.








Dit is dan weer haar tegenspeelster, Christina Ricci; onder en boven.
En ik besluit met foto's van regisseur en scriptwriter Patty Jenkins. 
Patty Jenkins

Regisseur in actie tijdens Monster, onder en boven.
Trailer van één van de docu's over Wuornos
Trailer van Monster. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten