woensdag 8 februari 2017

Turist (of: Force Majeure), Ruben Östland, 2014.


Posters van één en dezelfde film, met verschillende titels.
Deze film wordt gerekend tot de 'black comedy's'. Er viel zeker wel wat te lachen, maar we ondergingen hier thuis heel wat meer emoties. De typering: 'Östland weet goed de minder prettige kanten van de mens in beeld te brengen' vond ik méér zeggen.
Het moment dat er een lawine op het gezin afkomt.
De structuur van de film is eenvoudig: een gezin dat in Frankrijk op ski-vakantie is, volgen we per dag, 7 dagen in totaal.
Dag één mogen we nog helemaal geloven in het 'allemaal fantastisch-verhaal' dat we altijd aan elkaar ophangen over onze vakanties.
De eerste dagen zijn ook geweldig, het gezin skiet met elkaar. Het doel van echtgenote Ebba is om man Tomas wat meer tijd met hum kinderen te laten doorbrengen.
Wonderlijke knallen zijn af en toe te horen in het berggebied. Je voelt al iets van dreiging.
Herkenbaar: na het skiën ligt het gezin uitgevloerd. 
Ook herkenbaar, en grappig: de badkamerscenes.
En de volgende dag gebeurt het: een lawine overvalt hen. Tomas smeert hem en Ebba moet de kinderen alleen opvangen. Het loopt met een sisser af. Maar als zij Tomas er later op aanspreekt, ontkent hij dat het zo gegaan is als zij zegt. 
Aanvankelijk redeneert Ebba met haar man mee.... Maar als hun vrienden er zijn, zegt ze toch precies hoe het wél gegaan is: Tomas pakte zijn iPhone en rende ervan door. Hier, op een kritiek moment in het gesprek tussen de vier vrienden, schieten de kinderen een drone af in de kamer.
Met zijn vriend Mats gaat Tomas op pad. De vriend krijgt als gevolg van de ruzie tussen Tomas en Ebba ook ruzie met zijn vriendin. Weer herkenbaar.
Het duurt lang, maar uiteindelijk erkent Tomas dat hij laf is geweest. Hij heeft een  hekel aan zichzelf en barst in een hysterische huilbui los. Dat alles op de gang van het hotel, om de kinderen niet te storen. Maar die horen alles, achter de houten wandjes.
Het komt weer goed. Alleen de sleutelkaart vergeten, oeps...
De film is een paar keer echt spannend. Tomas moet ook zijn vrouw redden in de sneeuw, in de mist. Ook hier boven, is het spannend, als we, met de inzittenden van de bus verwachten dat de chauffeur hen een ravijn inrijdt....
Dank zij Ebba verlaten ze de bus, en moeten nu allemaal het hele stuk wandelen. Nu voelt zij zich weer een stomkop... 
Onder en boven: Ruben Östland; hij wordt vergeleken met Michael Haneke.  

Trailer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten