zaterdag 1 oktober 2016

Captain Fantastic, Matt Ross, 2015.

Begin september zaten we in Berlijn. Het was heerlijk weer, zonnig, en temperaturen tot boven de 30 graden! Het was genieten, altijd in een hemdje naar buiten, aan de schaduwkant van de straat lopen, lekker veel drinken, en soms een airco-gebouw in om een hele middag af te koelen.
Ik was al eerder getroffen door de recensie over de nieuwste film met Viggo Mortensen, en kijk! In het airco-Sonycenter, met de Cinemaxx Kino, draaide die film: Captain Fantastic.

Binnenplaats van het Sony Center, Berlijn 
Das Kino 
De prachtige koepel.
Poster
De film gaat over een bijzonder gezin, namelijk dat van vader Ben en moeder Leslie. Leslie is er niet bij, die heeft psychische problemen. 
We zien hoe vader het alleen rooit met zijn kinderen. Die dragen allemaal bijzonder namen: Bodevan, Rellian, Kielyr, Zaja, Nai en Harper. Zo bijzonder als hun namen zijn, zo bijzonder is hun opvoeding. Ze gaan helemaal niet naar school, vader voedt ze zelf op. Ze lezen filosofische werken, en trainen hard met vader in de natuur. Ze leven zovele mogelijk van wat de natuur biedt.
Trainen met Papa.
Ze wonen ook niet in een gewoon huis, ze leven in het bos, in een blokhut. Dikwijls reizen ze per bus. 
Er verandert iets grondig, als Leslie sterft: ze heeft zelfmoord gepleegd. Het gezin wil naar de begrafenis, al wil Bens schoonvader hem nooit meer zien. Toch gaan ze, en ze worden geconfronteerd met 'gewone' familieleden, die hun kinderen heel anders opvoeden. 
De vader van Leslie gaat zijn dochter 'gewoon' begraven, terwijl Ben en de kinderen weten dat Leslie niet begraven wilde worden, als boeddhist. 
De ouders van Leslie in de kerk, waar Ben en zijn gezin de boel komt verstoren.
Vanaf hier neemt Ben de regie over in de kerk.
Maar Rellion, de jongste zoon van Ben, is opstandig tegen zijn vader. Wij weten dan nog niet waarom. Hij kiest de kant van zijn grootouders.
Er volgt een heel avontuur, waarbij de kinderen proberen Rellion te bevrijden. Dat loopt op een ongeluk uit met een van de meisjes. Wordt Ben uit de ouderlijke macht ontzet?
Hij verdwijnt alleen in zijn bus.
Goddank blijken de kinderen als bij een schoolreisje verstopt te zitten, ze hebben toch voor de kant van hun vader gekozen. Rellion wist van problemen tussen zijn ouders, en beschudligt zijn vader ervan zijn moeder ziek gemaakt te hebben. 
Ze kunnen dit uitpraten, het komt helemaal weer goed in het gezin. 
Ze gaan naar het kerkhof en graven Leslie op.(!) Daarna krijgt zij een echte boeddhistische begrafenis, ze wordt in de open lucht bij het water gecremeerd. 'Sweet child of mine', horen we. 
Ben stopt wel met rondtrekken, hij blijft zijn kinderen alternatief opvoeden, maar in de bus wonen voortaan kippen.
Links, Bodevan, gespeeld door George MacKay. De film opent met een scene waarin hij de hoofdrol speelt: hij schiet een hert, zijn bewijs dat hij volwassen is. Hij eet het rauwe hart van het dier. Als een Indiaan, hij is ook helemaal zwart geschminkt. Ik vond hem een opmerkelijk gezicht hebben, mooi!

Ben droomt vaak van Leslie, die hem dan kust en hun alternatieve leefwijze prijst. Toch denkt Rellian dat ze ongelukkig was. Dat was niet zo. 
Vader Ben met de as van Leslie; volgens haar laatste wil moest die door de wc gespoeld worden.
Een paar van de kinderen 'in het echt.'
De Trouw had zo'n mooie recensie: zij vonden van Mortensen, dat hij nooit een Hollywood-ster wilde zijn. Deze rol paste daarbij, anders dan andere rollen. Hij is ook niet alleen maar een held, hij erkent dat hij fouten heeft gemaakt met zijn vreemde opvoeding. Blijft uiteindelijk toch overeind, omdat de kinderen het met hem eens zijn.
Regisseur Matt Ross.
Trailer.
Ik kende Viggo Mortensen al van Eastern Promises, een geweldig spannende film. Verder speelt hij Aragorn in Lord of the Rings, en heeft een hoofdrol in Portrait of a Lady.
Aragorn 
Eastern Promises 
Portrait of a lady

Geen opmerkingen:

Een reactie posten