dinsdag 20 september 2016

Sappelen in het nieuwe New Orleans, Erik van Zwam, Trouw 7 september 2016.

We gaan verder stroomafwaarts met de Mississippi, nu naar New Orleans; of Nola, zoals het tegenwoordig heet, een samentrekking van New Orleans met Louisiana. De stad heet zo sinds de orkaan Kathrina, 2005. Sindsdien is de stad herbouwd, het wordt 'de grootste comeback van een stad ooit in de VS' genoemd.
De keerzijde van dit succesverhaal is de grote armoede en het slechte onderwijs voor zwarte mensen. Belangrijkste oorzaak daarvan is het minimumloon, dat slechts $ 7,25 per uur is. Het is structureel te weinig. De Democraten willen toegroeien naar $ 15,-- per uur, Trump wil het aan de stadsbesturen overlaten. Wat zo veel wil zeggen als"er verandert niets.
Veel zwarte vrouwen hebben meerdere baantjes om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen.
Er is een organisatie die het analfabetisme aanpakt: niet kunnen lezen en schrijven, geen basisschool hebben gehad, is een veel voorkomend probleem in New Orleans. Het is een uiting van armoede, maar ook van racisme. Ook is er volwasseneneducatie, waarin volwassenen bijgeschoold kunnen worden. De onderlinge niveauverschillen zijn enorm.
New Orleans aan de Mississippi.
Toch zijn er sinds Kathrina 2 miljard dollar geïnvesteerd in nieuwe schoolgebouwen. Maar docenten blijven niet.
Het bestuur op het stadhuis krijgt de meeste kritiek: er worden successen gevierd van nieuwe scholen, nieuwe ziekenhuizen, gemoderniseerde infrastructuur, gloednieuwe winkelcentra en net gebouwde nieuwe buitenwijken. Het massatoerisme wordt met succes binnengehaald.
Boven en onder: New Orleans onder water door Kathrina.
Na Kathrina trokken 100.000 zwarten en 10.000 witten weg; de witten keren nu weer terug, en nemen de oude buurten over. De vroegere slavenhuizen worden door hen opgekocht en verbouwd.
Slavenhuizen voor de witten, en als attractie.
 New Orleans bloedt leeg, de oorspronkelijke bewoners die de stad zijn kleur, smaak en identiteit gaven, verdwijnen uit de binnenstad, die wordt onbetaalbaar. Ze worden gedumpt naar de buitenwijken zonder behoorlijk openbaar vervoer om naar hun werk te komen.
.... Het massatoerisme wordt met succes binnengehaald....
De gemeente erkent dat het een nieuwe trend is, een andere mix, meer wit, minder zwart. Het nieuwe Nola. De zwarte, eigen bevolking verkommert.
De burgemeester is trots op zijn oude tram voor het toerisme; maar zwarten hebben slecht vervoer.   
Tja. In de buitenwijken ziet het er vast heel anders uit. En daar komen echt geen toeristen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten