maandag 1 augustus 2016

The yards, James Gray, 2000.

Poster
Ik vond dit een mooie, hoewel misschien niet erg opvallende film. Geen gewone misdaadfilm, maar een met  authentieke inhoud.  
Het gaat over corruptie, maar ook over allerlei loyaliteiten binnen een familie. Zo is Leo Handler (Frank Wahlberg), de jongeman van 24 die aan het begin onschuldig vrijkomt uit de gevangenis, de beste vriend van Willie Gutierrez (Joaquin Phoenix). We vernemen subtiel, dat Leo gezeten heeft voor Willie, na een kraak. Willie is de geliefde van Erica (Charlize Theron).Leo wil niets liever dan een schone herstart maken.
Erica; haar wereld stort ineen als ze achter de waarheid komt over haar geliefde Willie.
Erica's moeder is Kitty, haar tweede man is Frank Olchin (James Caan), de eigenaar van de spoorwegmaatschappij. 
Zo worden de zaakjes stiekempjes geregeld
Hij is de spin in het web van het corruptieschandaal, Willie is zijn 'uitvoerder'. Leo's moeder Val heeft een hartkwaal, Leo wil voor haar zorgen (maar dat lukt niet goed, hij heeft zijn opleiding misgelopen door zijn gevangenisstraf). Kitty (Faye Dunaway) en Val Handler zijn  zusters. 

Faye Dunaway als Kitty, moeder van Erica, echtgenote van Frank Olchin
Echtpaar Olchin. Waarschijnlijk weet zij niks van al zijn corrupte praktijken. Haar eigen dochter is er uiteindelijk het slachtoffer van.
Moeder van Leo
Val Handler en haar zoon Leo (Ellen Burstyn en Mark Wahlberg)
Joaquin Phoenix is Willie Gutierrez; hier is hij zichzelf
Hier als Willie; Phoenix won twee prijzen voor 'best supporting actor'. 
Erica, Willie.
Leo wil na zijn gevangenisstraf meteen goed aan de slag, in een eerlijke job. Zijn moeder raadt hem werk bij Frank Olchin aan, haar zusters tweede man. Die biedt aan hem op te leiden tot machinist, maar dat wil Leo niet, omdat hij dan voorlopig nog afhankelijk is van giften van Frank. Hij wil liever samenwerken met beste vriend Willie. Met tegenzin stemt Frank toe.
Al gauw komen we erachter dat  Willie de louche zaakjes voor Frank regelt: omkoping, corruptie. Op een spoorwegemplacement gaat het mis: Willie vermoordt een opzichter, Leo verwondt een andere. Leo krijgt de moord in de schoenen geschoven. 
Het gesprek tussen Willie en Erica loopt uit de hand, zij wil niks meer met hem te maken hebben.
Erica komt erachter dat haar geliefde Willie niet deugt, Willie vindt het ondraaglijk haar te verliezen en in zijn wanhoop doodt hij haar per ongeluk.
Mark Wahlberg speelt de rol van Leo erg mooi: als een bedachtzame, eerlijke man.
Nog eens, de twee vrienden.
Leo getuigt tegen Frank, maar dreigt door de tegenpartij ingepakt te worden. Iederéén is corrupt, het is een manier om mee te kunnen blijven draaien in dit zakenleven. 
Leo's moeder is inmiddels stervende. 
Ten slotte is Leo de morele overwinnaar, hij houdt stand. Ondanks alle verleidingen, want ook de tegenpartij is corrupt en wil hem in zijn kamp trekken.
Hoorzitting; hier de twee vrienden.
Deze film is wel vergeleken met The Godfather, vanwege het  'kijkje achter de schermen' bij de corruptie. Maar anders dan bij het  Godfather-verhaal gaat het hier vooral over de begrijpelijkheid van het aangaan van corruptie: je moet wel meedoen, wil je je bedrijf in stand houden. Frank wil niks anders dan dat, want als hij niet zorgt dat de opdrachten niet binnenhaalt,  al is het door omkoping e.d., dan doet een ander dat. In dit verband is het nuttig om de recensie te lezen van Rogerebert . Deze verwoordt bovendien, dat John Gray het karakter van Frank Olchin getekend heeft naar zijn vader, die ook iets verschrikkelijks was overkomen in verband met corruptie.  
De drie hoofdpersonen 
De corrupte zakenlui en 'hun uitvoerder vuile zaakjes', Willie 
Trailer
Een al weer wat oudere James Gray, 2010. Hij zou Frank Olchin getekend hebben naar zijn eigen vader. 
The Yards betekent: het spoorwegemplacement, of rangeerterrein. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten