maandag 22 augustus 2016

Moeizaam in de middenklasse, Erik van Zwam, Trouw 17 augustus.

Het volgende artikel in de serie over de Mississippi; dit keer over een aantal mensen die met een middeninkomen het hoofd boven water trachten te houden.
Hernando de Soto-Bridge, Memphis.
De middenklasse in Amerika is gekrompen van 62 naar 43% van de bevolking. Hillary Clinton wil hen helpen door belastingverlaging of subsidies voor de middengroepen.

The Donald
'The Donald'  wil voor alle inkomensgroepen belastingverlaging, wat volgens de Democraten de rijken alleen maar rijker zal maken.
Vooral leraren en zijn getroffen door een lager inkomen, zo'n 4% sinds 2000.
Zwam onderzoekt dit probleem in Memphis, de stad van de blues en van Elvis Presley.



Beelden van muziekstad Memphis
De middenklasse is hier overwegend zwart. Hun kosten stijgen, hun inkomens niet. 
Zwam interviewt drie zwarte mannen, die een eigen bedrijf hebben opgezet voor het maken van zeep, Moya zeep.
 
Moya-zeep
Het moet een aanvulling worden op hun gewone inkomen, twee van hen zijn leraar. Ze zitten alle drie rond de $ 50.000,-- per jaar. Een van de drie is een echte idealist, die het ook gaat om kansen creëren. Hij ziet dat zwarten vooral) consumeren, en nauwelijks produceren.
Het beroep van leraar heeft ook daar weinig aanzien, veel leerlingen verdwijnen in de criminaliteit en worden daarna opgeslokt door het gevangeniswezen. De drie mannen willen aan de zwarte gemeenschap een boodschap afgeven: ga ondernemen, zelf iets maken, en verdien zo je geld. Intussen hebben ze het zelf ook hard nodig om het hoofd boven water te houden.

Iemand anders, Antoinette Brittman, heeft een bedrijfje opgericht onder de naam Intimate Xscapes; 
Zij organiseert romantische avonden voor stellen die al lang bij elkaar zijn.
 
Ook voor haar is het een tweede baan, normaal is ze werkzaam op de klantenservice van ComCast. Samen met haar man verdient ze $ 85.000,-- , wat een goed middeninkomen is. Maar ze wil uit de negativiteit die ze om zich heen ziet, vooral de boosheid om alles, en om de prijsverhogingen.

Een derde persoon werkt drie nachten per week van zes tot zes als assistent-verpleegkundige; daarnaast volgt ze overdag de opleiding tot verpleegkundige.

College of nursing, University of Tennessee
Ze heeft drie dochters van twee, vijf en tien jaar. Haar man krijgt het minimumloon in een Dollar Store. Samen verdienen ze $ 42.000,-- per jaar. Ze hoopt op verbetering als ze eenmaal is afgestudeerd.
 
Dollar Store, van binnen en van buiten, Memphis.
Ze wonen op het platteland omdat dat goedkoper is. Ze heeft voedselbonnen aangevraagd, maar dat verzoek werd afgewezen. 

Memphis is ook bekend om zij  basketball, boven stadion, hier speler in actie.
Nog ter informatie: een middenklasse gezin - twee ouders en een kind - heeft een inkomen tussen de $ 43.000,-- en de $ 126.000,-- in de VS, met als gemiddelde $ 64.000,--.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten