dinsdag 2 augustus 2016

Ik ben okay, jij bent een sukkel; Berthold Gunster, 2010.

Boekomslag 
Berthold Gunster is theatermaker en regisseur. Hij maakt programma's die een combinatie zijn van cabaret, theater, lezing en interactie met het publiek. 
Mijn eerste kennismaking met hem was dit boek, Ik ben okay, jij bent een sukkel. Het boek is 'leuk' geschreven, wat niet helemaal aan mij besteed is. Ik hou ook niet zo van mensen om me heen die de hele tijd grapjes maken. Maar goed: 
De kern van het boek is wel interessant, en die behelst dat je gedragspatronen waarin jezelf verzeild bent geraakt, kunt veranderen. Dat kun je doen door de ander te spiegelen. Spiegelen is hetzelfde gedrag aannemen als de ander, bijvoorbeeld door zijn volume en spreeksnelheid over te nemen. 
Een voorbeeld van spiegelen uit het boek
Ik kan mij nog herinneren dat de ontdekking van de 'spiegelneuronen' in het nieuws was: baby's leren door te imiteren, nog voor ze enige andere vaardigheid hebben. 
Spiegelen als therapeutische vaardigheid is gebaseerd op werkelijk contact, je doet het vanuit empathie voor de ander tegenover je. Je doet het niet om hem of haar te veranderen, maar juist om dat 'willen veranderen'  los te laten. Je accepteert de persoon helemaal zoals hij of zij is. Dat spiegelen mag ook geen ander doel hebben dan loslaten, je moet het niet doen om lekker nog een steek onder water uit te delen. Doe je het goed, dan heb je een goede kans op een verandering in vastgelopen patronen. 
De 'normale' reactie is, als iemand bijvoorbeeld irritant gedrag vertoont, jij in contrast gaat denken: wat een sukkel, ik zal wel eens even laten zien hoe het wel moet. Die ander merkt dat, en zo ga je samen 'vastdenken': alles loopt vast. Kun je spiegelen, echt erkennen, dan verandert dat vastdenken in omdenken. 
Het 'omspiegelen' gaat nog een stapje verder dan het spiegelen: je spiegelt in het kwadraat, waardoor duidelijk is voor de ander dat het anders kan: richting oplossing. 
Het mooie is, dat je met dit spiegelen, omdenken en -spiegelen in de eerste plaats jezelf verandert. 

Gunster woont en werkt in Utrecht. Er zijn ook twee websites, Omdenken.nl en Ja, maar...
Berthold Gunster, auteur
Gunster lardeert zijn boek met enorm veel voorbeelden. Dat kan voor mij niet verhullen dat het proces dat hij beschrijft niet eenvoudig is. Hij vertelt dan wel hoe succesvol bepaalde trainingen over deze vaardigheid zijn geweest, maar dat waren wel trainingen met professionele mensen. Natuurlijk geeft het boek een aardig inzicht in je  rol bijvoorbeeld tegenover 'betweterige schoonzus, bemoeizuchtige baas, of onhandelbaar kind.' En dat is al heel wat.

De titel is een variant op het boek Ik ben okay, jij bent okay, van Thomas Harris, van de zeventiger jaren. 
Thomas Harris; bood een mooi vocabulaire voor relatieproblemen: Ouder, Kind, Volwassene.
Daarmee verband houdend was het boekje Mens Erger je niet, van Eric Berne, de psychiater van wie de Transactionele Analyse afkomstig was. 
Dit staat ook nog ergens in mijn boekenkast.
Trailer: over loslaten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten