woensdag 6 juli 2016

Oradour-sur-Glane, op de vierde etappe van de Tour de France, 2016.

Gisteren werd de vierde etappe in de Tour de France gereden, van Saumur naar Limoges, 237,5 kilometer.
Etappe op 5 juli 2016.
Ik ben geen volger van de Tour. Behalve dat ik soms getroffen mee-kijk met mijn huisgenoot, als er mooie plaatjes te zien zijn: bergen, een kasteel, een roofvogel.
Gisteren bleef de helikopter hangen boven een plaatsje Oradour-sur-Glane. We keken mee met de Belgische zender, en ons viel op dat de commentator zich inhield. 
Wat was er aan de hand?
Oradour-sur-Glane is een ruïne-stad. Een spookstad. Volkomen verlaten, half afgebroken huizen. De straten lopen er nog netjes tussendoor, je kunt er wandelen. 
Op onze beurt werden wij stil. Eén vervallen huis, kerk of kasteel is één ding... Maar een geheel en al verlaten dorp, of stad...?
De auto van de dokter, 1944.
Dit is het verhaal: 
Op 10 juni 1944, kort na D-Day, liet de SS-er Adolf Diekmann het dorp Oradour-sur-Glane afsluiten. Hij veronderstelde dat het verzet hier een collega-overste van hem gevangen hield. Hij vergiste zich: die man zat in Oradour-sur-Vayres. Desalniettemin liet Diekmann vrouwen en kinderen in de kerk opsluiten; de mannen werden met bezine overgoten en in 6 schuren opgesloten. Kerk en schuren werden in brand gestoken. 642 mensen kwamen om, inclusief kinderen.
Gedenkplaat

Schema met gebeurtenissen.
Zo ziet het er dus uit vanuit de lucht.

Om nooit meer te vergeten...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten