maandag 13 juni 2016

Harry, un ami qui vous veut du bien, Dominik Moll, 2000.

Poster
Het is af en toe zeer de moeite waard naar TV5 of Arte te kijken; op een van die twee werd deze film alweer een aantal weken geleden uitgezonden. 
Dit is een Franse thriller, en ik moet zeggen dat het eens van een ander kaliber was dan wat we gewend zijn te zien met de Amerikaanse films.
Het draait om dit gezinnetje:
Michel, Claire, en hun drie kinderen (waarvan hier de jongste).
Het leven van Michel en Claire wordt volledig bepaald door alle besognes van hun jonge gezin. Ze zijn op weg naar hun vakantiehuis in de Auvergne, waar ze al jaren bezig zijn een huis op te knappen.
Links Michel, rechts Harry
Bij een tussenstop ontmoet Michel een zekere Harry, die voorgeeft een oude schoolkameraad van Michel te zijn. Michel herinnert zich niets van hem, (Harry weet nog allerlei details!) maar nodigt hem toch uit naar zijn vakantiehuis.
Harry, hier met vriendin Prune.
Harry dringt zich helemaal in het gezin in, samen met zijn vriendin. Het voelt eng en irritant. Hij is steenrijk, en hij geeft Michel een nieuwe auto. Hij geeft voor hem gelukkig te willen zien. Daartoe moet Michel beslissingen nemen. Om het gemak te dienen, is die auto. Maar  Michel zou zich volgens Harry ook van zijn ouders moeten ontdoen, omdat die een veel te grote invloed blijven uitoefenen op hun zoon. 
Harry neemt die taak zelf maar op zich. Hij dwingt hun auto een afgrond in te rijden.
Michel kon goed dichten op school vroeger. Harry vindt dat hij dat weer moet gaan doen, i.p.v. zich af te beulen voor zijn gezin.
Hier weer Harry met Prune, die er samen een hedonistisch leventje op na houden.
Harry eet veel eitjes, voor een goed sex-leven.
.
Lekker lui; heel anders dan Michel en Claire.
De broer van Michel, een heel ander type. Hij laat zich denigrerend uit over het dichtwerk van zijn broer. Daarom vermoordt Harry hem ook maar.
Leuk, die Prune, maar Michel noemt haar een beetje dom. Dus vermoordt Harry ook haar.
Harry maakt Michel wijs dat zijn gebrek aan inspiratie komt door Claire en de kinderen. Hij ontwerpt een plan om samen met Michel diens vrouw en kinderen dood te steken. 
Dat gaat Michel te ver: hij doodt Harry. Er was al een mooie put in de tuin, we wachtten er a.h.w. al op welk lijk daarin zou verdwijnen. Dat van Harry dus.
Van nu af aan kan Michel weer schrijven. Hier zit hij, in de door zijn ouders verbouwde badkamer, haha.
Regisseur Dominik Moll.
Trailer
Volgens kenners heeft de film veel verwijzingen naar andere films, vooral naar Hitchcock, onder andere de naam Harry, en de eieren (waar Hitchcok een hekel aan had).  Ook de ironie wordt geprezen. De naam Harry zou regelrecht verwijzen naar allerlei andere 'schurken'-Harry's in films, zeker omdat Harry geen Franse naam is. 
Ik ben niet een echte filmkenner, maar heb wel bijzonder van de film genoten! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten