donderdag 12 mei 2016

The chameleon, Jean-Paul Salomé, 2010

Poster
De film is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal. Hoofdpersoon is Nicholas Mark Randall. Hij zegt, dat hij het vermiste kind is dat vier jaar geleden spoorloos uit zijn gezin verdween. Hij komt terug bij moeder, halfbroer Brendan en zus Kathy. Vooral zus Kathy lijkt overtuigd dat dit haar broer is, door een tatouage op zijn hand. Nicholas gaat wonen bij Kathy en haar man thuis, omdat zijn moeder het niet aankan.
Zus Kathy en haar man
Nicholas op zijn rug gezien, met halfbroer Brendan.
Al gauw merken we dat er iets vreemds aan de hand is: het botert totaal niet tussen Brendan en Nicholas, Brendan pest zijn halfbroer, zet hem op een vervelende manier telkens klem. Ook zijn verslaafde moeder reageert niet erg hartelijk; Nicholas heeft een vreemd accent. Hij claimt geheugenverlies, een kidnapping en marteling.
Het blijkt, dat Nicholas in het verleden geen lieverdje was, en ook nu omtpopt hij zich al weer gauw als een klein rotzakje. Die het qua niet-deugen overigens niet haalt bij de ellendige Brendan.
Moeder in een hoekje, kijkt argwanend naar haar weer opgedoken zoon. Deze voelt wel dat er iets mis is.
Intussen valt het ons als kijkers ook wel op, dat Nicholas totaal niet lijkt op de foto van de jongere, verdwenen zoon. De plaatselijke vrouwelijke politierechercheur, Jennifer Johnson, vertrouwt hem dan ook voor geen meter. Ze herkent de leugenaar in hem.
Hier wordt Nicky meegenomen voor recherche-onderzoek.
Famke Janssen speelt de politie-agente die Nicholas doorheeft. 
We weten dan ook, dat de zogenaamd 16 jarige Nicky zich elke dag van top tot teen scheert.
Famke Janssen is by the way een Nederlands model + actrice.
Voor Kathy wordt de opvang van haar broer ook te moeilijk
Al probeert zij haar broer te beschermen, en onvoorwaardelijk lief te hebben.
Moeder neemt de zorg van haar over. 
De film is spannend, je weet niet wat er gebeuren gaat. Hij begon met het dreggen in een moeras, wat niets opleverde. Hoewel iedereen twijfelt aan de identiteit van Nicky, wordt er pas een DNA-test afgenomen als er een officiële verdenking is. Tot die tijd gaf de familie geen toestemming, waarom, wordt pas aan het eind duidelijk.
Uit de DNA-test blijkt dat Nicholas inderdaad een geheel ander persoon is: het is de 25-jarige Frédéric Bourdin, een Franse jongen met een probleem-moeder, die al vele keren van identiteit gewisseld is. Interessant is, dat hij het doet om emotionele motieven. Als kind is hij zo door zijn moeder in de steek gelaten, dat hij overal elders naar aandacht en liefde hengelt. met zelf verzonnen verhalen.
Voor de aftiteling lezen we dat deze Frédéric inmiddels getrouwd is en een gezin heeft. 

De echte Nicholas zal intussen, vermoord door moeder en halfbroer, in het moeras liggen. Het lichaam is echter nooit gevonden.
Trailer
Jean Paul Salomé, regisseur. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten