woensdag 27 april 2016

Pulp Fiction, Quentin Tarantino, 1994.

Poster
Het werd voor mij tijd dat ik deze film eens ging zien. Eerlijk gezegd was ik er altijd wat bang voor, maar tegenwoordig kan ik veel beter tegen fictioneel geweld. Tegelijk daarmee zie ik ook beter de humor in van sommige films. Trouwens, sommige films zijn zo idioot met hun geweld, dat ik al als vanzelf in de lach schiet bij sommige scenes. 
Dit is gewoon een heel goed verhaal, dat verteld wordt in vijf delen. Ze horen bij elkaar, of raken elkaar, maar worden niet in chronologische volgorde verteld. 
Deel één heet Diner part 1, en laat zien hoe een jonge man en vrouw heel lakoniek een overval overwegen en eraan beginnen.
 Deel twee laat zo mogelijk nog lakonieker zien hoe twee huurmoordenaars op weg zijn naar twee mensen en die vermoorden; het deel heet Vincent en Jules.
Jules en Vincent
Vincent is John Travolta, Jules Samuel Leroy Jackson.
Het citaat uit Ezechiël, waarmee Jules moorden pleegt te plegen. Alleen aan het eind is hij bekeerd, en laat de twee jongelui in leven.
Deel 3 heet Marcelles Wallace's wife, en laat zien hoe Vincent de vrouw van zijn baas moet vermaken, en hoe zij aan het eind van de avond bijna doodgaat aan de drugs.

Mrs. Wallace
Vincent danst met Mrs. Wallace. Grapjes naar Saturday's Night Fever.
 Deel 4 heet The Gold Watch,
Chrristopher Walken, brengt het horloge aan Butch (Bruce Willis) uit de Vietnam-oorlog, waar Butch's vader diende.
en gaat over de bokser Butch, die in een tweegevecht iemand gedood heeft van wie hij had moeten verliezen van baas Wallace. In zijn flat, als hij zijn horloge ophaalt, dat zijn vriendin vergeten is, zit Vincent op de wc, Butch doodt hem. 
Bruce Willis, bokser
Deel 5 heet The Bonnie Situation, het is idioot van geweld en zwarte humor. In dit deel speelt Tarantino zelf een rol, 
Tarantino zelf in de rol van echtgenoot van Bonnie, die niks mag merken van de bebloede auto enzovoorts.
en komt Mr. Wolf voor, gespeeld door Harvey Keitel, 'I solve problems,' zegt Wolf over wie hij is.
 
I solve problems
In dit geval is het het schoonmaken van de achterbank van de auto, waar de brokstukken en splinters en kledders van schedel en hersenen liggen van een man die per ongeluk gedood is door Vincent. Deel 6 ten slotte is de epiloog, Dinner part 2: we zijn rond, terug in het restaurant. De overval van de twee jonge mensen is gaande, Jules en Vincent worden bedreigd. Het vervolgt waar Dinner part I eindigde. , 
De gewonnen Oscar was voor het scenario. Ook een prijs voor Samuel Roy Jackson, en overigens nog eens zo'n 40 prijzen!
Voorlaatste deel, waarin Wallace en Butch dreigen om te komen.
Trailer
De film begint met debetekenis van pulp: iets als kledderige massa, en van pulp fiction: een bepaald soort literatuur (dertiger jaren) met gewelddadige helden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten