maandag 18 april 2016

District 9, Neill Blomkamp, 2009.

Dit hangt boven Johannesburg
Een echte 'meer voor mannen!' -film, op RTL7: over intelligente garnalen!
Ruimteschip landt net niet op aarde, blijft boven de stad hangen, aliens nestelen zich op aarde. 
Maar dan komt er toch iets anders om de hoek kijken: het schip hangt boven niet zo maar een stad, maar boven Johannesburg. De aliens vertonen opmerkelijk veel overeenkomsten met onze zwarte mensen, of, nog meer: met onze asielzoekers. De wijk waarin ze worden ondergebracht, District 9, wordt een echte sloppenwijk, de misdaad tiert er welig, er is viezigheid, armoede, en de overheid wil de vreemdelingen weg hebben uit de stad. Er heerst wederzijdse angst.
Lachwekkend zijn ze wel, die garnalen met die wriemelende draadjes voor hun gezicht.
Ik geloof dat hier ook nog een bekende filmster onder schuil gaat...
Nog lachwekkender is de sullige agent van politie, Wikus van der Merwe, die de shrimps moet verzamelen om te vertrekken naar een ander, beter kamp.
Om ik-weet-niet-meer-wat-voor-reden bleef ik toch kijken naar deze mannenfilm, ondanks het obligate geweld, de explosies, het schieten, dreigen, brandstichtingen.. 
Wikus met supergarnaal. 
Hoe dan ook, Wikus raakt geïnfecteerd met een vreemde vloeistof, wat hem langzaam doet transformeren naar garnaal. 
Eng oog en garnalenklauw
Hij komt vanzelf op de hand van de garnalen, want die kunnen hem helpen, Die blijken trouwens ondergronds geweldig intelligent te zijn, ze hebben een soort 3-D computer, een (beetje mislukt) ruimteschip, en die kostbare vloeistof.  De bijdehandste weet te ontkomen met zijn zoon. De geheimzinnige vloeistof blijkt ook het hangende ruimteschip weer aan de praat gekregen te hebben. 
Sharlto Copley speelt Wikus; dit is zijn eerste rol in een speelfilm.
Wikus is van de aardbodem verdwenen, het ruimteschip ook. Genoeg om over een paar jaar een sequel te verwachten. Neill Blomkamp wilde dat ook, als deze film succesvol genoeg was. Het is nu 2016, ik heb noch van een sequel, noch van een prequel gehoord. 
Toch niet zo succesvol?
Wat wél grappig was, was dat alles werd verteld als een live-reportage. 
Zoals het hoort: een stevig hek om het kamp.
Regisseur Neill Blomkamp


Trailer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten