dinsdag 5 april 2016

Cartel land, Matthew Heineman, 2015.

Posters
Veel geprezen, rauwe documentaire over de drugsoorlog in en bij Mexico. Twee groepen bestrijden dezelfde vijand: de drugshandel.  Aan de kant van Mexico zijn het de Auto Defensas, onder leiding van Doctor José Mireles; zij strijden tegen de drugsbaronnen, de Knights Templar. Mireles woont en werkt in Michoacan.
Auto Defensa op een brug bij een blokkade, Michoacan.
Aan de andere kant van de grens, in Arizona Altar Valley, ook wel de Cocaine Alley genoemd, vecht Tim 'Nailer' Foley. Hij is een paramilitair, een veteraan. Hij ziet dat de overheid niets doet aan het lekken van de grens - de drugs die binnengesmokkeld worden - en doet daar zelf iets aan. - Zoals de Mexicanen aan hun kant van de grens op hun manier hetzelfde doen.  Allemaal met geweren en ander wapentuig. De eigen Mexicaanse bevolking lijdt verschrikkelijk onder de criminelen.
Cocaine Valley, Arizona. Grens met Mexico.
De ontwikkelingsgang van de Auto Defensas is bijna voorspelbaar: ze leiden een tijdlang een opwindend en succesvol bestaan, ze lijken goed te doen. Het zijn echte volkshelden.
Hier komt hij nog over als een grote bevrijder.
Al zijn die wapens meteen al eng; hun optreden ook. 
De arts Mireles met zijn nieuwe geliefde
Dat gun je de mensen ook, want de drugsbarons plegen verschrikkelijke aanslagen op de bevolking, doden ook kinderen en zelfs baby's. Maar de klad komt erin; eerst als Mireles een vliegtuigongeluk krijgt - onzeker of het een aanslag is of niet. En verder, als zijn werk wordt waargenomen door iemand die 'De Smurf' genoemd wordt. Snel daarna blijken er aal lang infiltranten van het regeringsleger in de club te zitten, zoals ook de drugsbendes zelf in het regeringsleger zitten. Waar huist nu welk kwaad? Mireles zelf heeft als probleem - volgens zijn vrouw: 'de vrouwen': hij krijgt de zoveelste vriendin en verliest daarmee  huis en haard. Zijn autodefensas zijn nu opgegaan in het Mexicaanse regeringsleger. We weten dat dat zo corrupt is als ik weet niet wat.
Gemaskerde griezel.
De verdediging die de mannen van Mireles zeggen te doen, is zelf ook afschuwelijk: het is en blijft eigen rechter spelen. Mensen worden gedwongen tot bekentenissen. We waren ergens (als kijker) in een gebouw waar we mannen hoorden schreeuwen; martelingen.
De film laat afschuwelijke beelden zien, onder andere van een onthoofd persoon, enkele gehangenen. Ook het vertelde ooggetuigenverslag van een overval op ruim dertig dorpsbewoners is niet om aan te horen.
Tim 'Nailer' Foley, burgerwacht met veel wapentuig aan Amerikaanse kant. Ik herinner me de film De gouden kooi, waarin onschuldigen door zo'n zoort burgerwacht werden gedood. 
 De Amerikaanse regering doet in de ogen van deze burgerwacht (vigilante group) te weinig doet om de drugs uit Mexico tegen te houden. In het woeste, droge land liggen Foley en zijn mannen op de loer om smokkelaars te grazen te nemen.
De film wordt ook in Mexico veel bekeken. Volgens Heineman was het af en toe gevaarlijk filmen, en dat heb ik kunnen zien, ja. De filmer was aanwezig bij diverse overvallen, en bij martelingen.
Er lijkt geen hoop voor Mexico.
Beelden van het maken van meth. De fabrikanten wisten best dat het slecht voor een mens was... 'Maar wat moesten ze anders, met al hun armoede...'
Regisseur Heineman
Hier samen met producer Kathryn Bigelow
Trailer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten