donderdag 3 maart 2016

The Greatest Party on Earth, Hassan Amini, 2015

Een documentaire-film over een geweldig groot feest, dat de shah van Perzië hield in 1971, in de stad Persepolis in Perzië.
Persepolis. Het zijn ruïnes, middenin de woestijn. De shah vond het de uitgelezen plek om hier zijn feestje hier te geven.
Aanleiding is het 2500-jarig bestaan van de Perzische Dynastie. Mohammed Reza Pahlavi wil zichzelf internationaal op de kaart zetten, vanwege de trots op zijn geseculariseerde beleid, en op zijn olie. 
Er moet wel het nodige gebeuren voor het feest:

Er wordt een speciaal internationaal vliegveld aangelegd.
Er wordt een tentenstad gebouwd, waar de genodigden een onderkomen kunnen vinden. Voor deze tent-city is 37 kilometer zijde nodig.
Tent-city vanuit de verte
Iets dichterbij
Voor bijna alle genodigden was er een tent; feitelijk was het een luxe appartement. Er waren er 50 in totaal. De uitvoering was standaard: een zitkamer, 2 slaapkamers, 2 badkamers, en een 'serviceroom for the entourage'.
Model van Tent City.
Luchtfoto.
Er werden zo'n 60 hooggeplaatste personen uitgenodigd: koningen, staatshoofden. Onder hen Prins Bernard. 
Bernard treedt aan.

Hier enkele koninklijke hoogheden die ik niet van naam ken. Het gaat me hier om de pracht en praal van de juwelen die ze dragen.

Voor degenen die meer willen weten van de genodigden, of van de juwelen, geef ik hier EEN LINK  waarop veel informatie over het feest is terug te vinden.
Uit de documentaire geef ik nog de volgende informatie door : 
Uit Parijs werd  18 ton voedsel ingevlogen. Het werd bereid onder leiding van toprestaurateur Maxim. 50.000 zangvogels werden geïmporteerd, die echter niet lang in leven bleven, daar in de woestijn. Hetzelfde gold voor ingevlogen boompjes.
Er moest natuurlijk ook iets te vieren zijn: dat werd de kroning van de shah tot shahanshah, koning der koningen, wat gelijk staat aan de titel van keizer. De shah zag zich als opvolger van de stichter der Perzen, Cyrus de Grote.
Eerst is het echter in dit verband van belang te weten dat Mohammed Reza aan zijn 3e huwelijk bezig was, met Farah Dibah. (Als jong meisje beklaagde ik met mijn zusjes de tweede vrouw van de shah, Soraya. De shah scheidde van haar omdat ze onvruchtbaar was. (Volgens ons hield hij in het gehiem nog altijd van haar!) Farah Dibah nu had hem eindelijk een kroonprins geschonken, Reza. Pas toen de erfopvolging gewaarborgd was, dorst de shah de viering van de 2500 jarige dynastie aan. 
De shah vóór zijn eigen kroning, en erna. De kroonprins werd in één moeite meegekroond.
Het hele gezelschap kijkt toe.
Hier de koninklijke familie na de kroning.
Verder over het feest. 
Toen de genodigden allemaal binnen kwamen in de feesttent, was het een beetje een rare bedoening: Punt 1 ontstond er bij het binnenkomen een file. Dat was tot daaraan toe, maar de mensen die buiten stonden, kregen een zandstorm over zich heen in de woestijn. En maar wachten. 
Punt 2 stond iedereen maar een beetje rond te koekeloeren, er was niks te doen. Niemand kende elkaar,  het gezelschap mengde ook niet.
Stoelen voor de ceremonie.
Gelukkig verandert dat allemaal als er wat te eten valt. Er was genoeg: duizenden flessen aan dure Franse wijnen, nog eens duizend (of meer) flessen champagne, de 18 ton Frans voedsel....
Toespraakje
Uiteraard ook oliesjeiks aan het banket.
De shah zette zichzelf hiermee op de kaart. Hij stond in een traditie; net als de stichter van perzië, Cyrus de Grote, was hij een shahanshah, een koning der koningen.
Cyrus de Grote, de oudste voorganger van de shah; 600 (of 576) - 530 voor Christus.Stichter der Perzen.
Nogmaals.
Pasargadae, graf van Cyrus de Grote. Het feest was tevens een hommage aan hem.
Dit geweldige feest van de shah luidde wel zijn ondergang in. De aanval kwam van de armen, en van de religeuzen. Ayatollah Khomeini, de verbannen geestelijke, noemde dit een 'duivels feest.' 8 jaar later, in 1979, brak de revolutie uit in Perzië. De shah moest vluchten. Het seculiere Perzië werd het moslim-land, Iran.
Ayatollah Khomeini, samen met de armen en andere religieuzen, tegen de shah en zijn 'duivelse feest.' Na het grootste feest ooit', de 'grootste kater ooit.'
De shah kwam zelf ook aan het woord in de film, over de organisatie van zijn feest. 
Een stukje uit de documentaire.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten