dinsdag 8 maart 2016

In a better world, Susanne Bier, 2010.

Het verhaal van de film is geschreven door Anders Thomas Jensen. De oorspronkelijke, Deense titel luidt: Haevnen, 'the Revenge'. Eerlijk gezegd dekt die titel beter de lading.
  
Op de poster de ouders van het jongetje Elias: Anton (dokter) en moeder (ook arts, maar in het eigen land) Marianne. Gespeeld door Mikael Persbrandt en Trine Dyrholm (die we kennen van The Legacy).
.
De twee vrienden, Elias en Christian. Markus Rijgaard en William Johnk Juels Nielsen.
Ze zijn op school bevriend geraakt, eigenlijk omdat Christian het opnam voor Elias tegenover de pestkoppen van zijn klas.
Met zijn vader Claus (Ulrich Thomsen) heeft Christian een heel gespannen verhouding. 
De pestkoppen op school, echt heel erg.
Dit is vlak voordat er een dramatische verandering plaats vindt bij de grootste pestkop.
Anton (die heen en weer pendelt tussen Soedan en Denemarken) en Marianne gaan naar school om over Elias te praten. De school heeft geen enkel oog voor het pestgedrag van de klas tegenover Elias en geeft alleen de ouders de schuld (de scheiding).
Na de dood van zijn moeder wordt Christian opgevoed door zijn oma.
De vader van Elias laat zich slaan door de vader van het pestende kind. 
Anton keert hem de andere wang toe. Ik kreeg het gevoel dat het erom ging of we hier met het opvoedkundig juiste gedrag te maken hadden. Het werkte in elk geval niet. Christian daarentegen, sloeg de grootste pestkop van zijn vriend met een fietspomp half knock out, en bedreigde hem met een mes. De klappen waren zo hard dat het gepest eindelijk stopte. Ik moest hem gelijk geven, al is dat misschien erg om te zeggen.
Ze brengen samen veel tijd door, onder andere bovenop een grote silo.
De silo
Terug in Soedan krijgt Anton te maken met een sadistische warlord. Anton vindt dat hij verplicht is diens been te verzorgen, hoewel alle anderen artsen erop tegen zijn. Anton kiest weer voor de 'christelijke weg.' Maar die blijkt verkeerd:  de man en zijn bewakers willen Anton steeds verder naar hun hand zetten. Anton stuurt de warlord  noodgedwongen weg. Het kamp lyncht de misdadiger.
Met de jongens gebeurt iets vreselijks: zij willen het vreedzame gedrag van Anton rechtzetten. Christian vervaardigt een bom om de auto van de hufter die Anton een paar keer in het gezicht sloeg, te laten ontploffen.
 
Een moeder en een kind die toevallig aan komen lopen joggen, dreigen het slachtoffer te worden. Elias redt ze, maar wordt zelf getroffen.
De zelfverzekerde Christian verandert nu ook. Marianne pepert hem in dat hij haar Elias gedood heeft.
Gelukkig komt alles goed: Elias geneest, de vriendschap herstelt.
De kinderen in Sudan zijn even blij als altijd als Anton weer terugkomt.
Marianne en Anton komen weer bij elkaar

Er komt weer meer begrip tussen Christian en zijn vader.
Trailer.
Christian heeft godzijdank geen moord gepleegd op zijn vriendje. 

De film won een Golden Globe Award.
Goeie, spannende film, met iets om over na te denken: Is de andere wang toekeren wel zo'n goed idee?
Schrijver Anders Thomas Jensen. 
Regisseuse Susanne Bier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten