donderdag 4 februari 2016

Tales of the Grim Sleeper, Nick Broomfield, 2014.

Poster
Een leerzame en onthullende documentaire, die speelt in het arme (zuidelijke) deel van Los Angelos. De verdachte Grim Sleeper is Nollie Franklin. 
De maker, Nick Broomfield. Hier afgebeeld met wel een heel rare tekst erbij. De schrijver ervan heeft een kwade genius, Broomfield verdient juist een lintje voor het aan de kaak stellen van het soort discriminatie dat in deze film stukje bij stukje bloot wordt gelegd!.
Een van de vrienden van Nollie Franklin. Mocht met hem mee naar een hoertje voor hetzelfde tarief. 
Op internet kwam ik ergens de term tegen 'forensisch onderzoek': daarmee vergeleek de schrijver deze documentaire. Een goed gekozen term. De film gaat namelijk hierover:
In Los Angelos werden meer dan 120 vrouwen vermoord, in een periode van dertig jaar. Het begon ergens in de tachtiger jaren, hield toen een poosje op, en werd weer voorgezet in de laatste tien jaar. De tijd dat er geen moorden werden gepleegd, geeft de reden aan waarom er gesproken wordt over 'the grim sleeper'. 
Er is nu een dader opgepakt, die bekend werd door DNA-bewijs: Nollie Franklin. De stelling van de film is, dat de dader - en er wordt aannemelijk gemaakt dat dat Franklin is - gewoon zijn gang is blijven kunnen gaan, omdat zijn slachtoffers hoertjes, of/en verslaafden waren. Wat zou de politie zich daar druk om maken?
In de garage van Franklin vond de politie foto's van meer dan 12o vrouwen, van wie er velen vermoord waren.
Een deel van de foto's van de vrouwen uit het huis van Franklin. Velen met zekerheid vermoord, anderen vermist. 120 foto's dacht ik, en over de 200 vermoorde/vermiste vrouwen!
Dit is Lonnie Franklin.
Dit is op de dag dat de politie Franklin komt arresteren in zijn groene huis. Het DNA van zijn zoon Christopher matcht met het zijne. Hij wordt verdacht van de moord op (slechts) tien vrouwen.

Een van de vrouwen die haar zegje komen doen in de film. 'Als er iets is, ga dan nooit naar de politie.' De politie helpt zwarte mensen niet. Zij kent vrouwen die met Lonnie meegingen en mishandeld werden. Ze werden misbruikt en dan (bijna) vermoord.
In Amerika mogen verdachten tijdens de rechtszaak gewoon gefilmd worden.
Nog een getuige. De zoon van Franklin deugde ook niet. Vader en zoon leefden van diefstal en oplichting. Uit de getuigenissen blijkt dat vader vrouwen meeneemt, martelt, en zeer waarschijnlijk vermoordt. Hij heeft een vriendje die voor hem tapijten reinigt waarop waarschijnlijk heel veel bloed zat. Een ander vriendje steekt voor hem auto's in de fik waar iets mis mee is. 
Er is een enkele vrouw die heeft weten te ontvluchten nadat zij in zijn garage is verkracht en bijna vermoord. 
De vrouw van Franklin leidt een leven los van haar man. Ze komt nooit in zijn garage en in zijn slaapkamer. Die vrouw komt niet aan bod in de film.
Nog een getuige. Alle vrouwen zijn  zeer 'down-to-earth'. 
Een advocate. Zij weet precies hoe er gediscrimineerd wordt in dit deel van de stad. De politie doet niets voor arme, zwarte en gedrogeerde vrouwen. Zij of een ander uit dit kamp, protesteerde toen de politie drukdoenig kwam melden dat zij een dader hadden. Bewustmaking van het feit dat er maar al te veel geweld tegen vrouwen verdoezeld blijft. 
Trailer
Ik wil nog even zeggen dat ik de titel erg mooi gekozen vind: het zijn allemaal verhalen die de ronde doen over deze enge man, in een enge stad. Je zal maar zwarte vrouw zijn, en niet gewaarschuwd worden dat er een seriemoordenaar aan de gang is!
Maar het blijven 'tales', verhalen van velen om de man heen. Geloofwaardig, dat wel!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten