maandag 15 februari 2016

Kauwboy, Boudewijn Koole, 2012.

Hoes
Deze film won diverse prijzen, waaronder die van beste Europese jeugdfilm. Hij was het debuut van Boudewijn Koole. 
Ik werd ertoe aangezet deze film te bekijken door een artikel dat Willem Jan Otten aan de film wijdde (Trouw 6 februari 2016). Deze schrijver/essayist schreef eerder in de aanloop naar Pasen vier recensies over films, dit keer doet hij dat over vier jeugdfilms. Kauwboy is de eerste.
Willem Jan Otten benadrukt in deze film de rouw van vader en zoon. De moeder van het jongetje Jojo is dood, maar daar komen we pas achter op pakweg tweederde van de film. 
We zien alleen steeds een behoorlijk chagrijnige vader. 
De houding van de vader ten opzichte van zijn zoon maakt het een wat akelige film. Ik kan me voorstellen dat een man het moeilijk heeft, maar zou hij nou werkelijk altijd alleen maar vervelend doen tegen zijn enige zoon? Nooit eens iets vriendelijks zeggen?
Zoon Joj-Jo vindt troost in zogenaamde telefoontjes met zijn moeder. Wij denken daardoor helemaal niet aan een gestorven iemand. Het is gewoon een leuk joch, al komt hij soms wat vervelend over ook.
Dan vindt hij op een dag een kauwtje, dat uit het nest is gevallen. Hij neemt het mee naar huis en het dier groeit bij hem op.  


Naast zijn eigen groeilijn eentje voor Kauwtje. 
Jojo is ook waterpolo-er. Hier heeft hij een blauwe plek van een klap van zijn vader.
Vader wil niet dat de vogel bij zijn zoon blijft, 'dieren en planten horen buiten.' Vandaar die mishandeling van zijn zoon, als hij ontdekt dat hij kauwtje ondanks zijn verbod gehouden heeft.  

Jojo heeft ook een vriendinnetje, Yenthe, die altijd blauwe kauwgombellen blaast.  



Nou meen ik me te herinneren, dat Otten schreef dat Pa de kauw doodkneep. Dat is niet zo. Dat doet Pa wel bijna (misschien heb ik wat Otten precies schreef wel niet zo goed onthouden?). In elk geval vertrekt de kauw na die gebeurtenis uit huis. Jojo gaat hem zoeken, en o heerlijk! Hij vindt hem terug. Maar met een sierlijke draai  vliegt het kauwtje zich dan dood in het fietswiel van Jojo. 
De dood van het kauwtje brengt vader en zoon bij elkaar. De man wordt eindelijk menselijk. Hij troost zijn zoon, begraaft kauwtje  samen met hem en met Yenthe.
Boudewijn Koole, regisseur. Dit was zijn debuutfilm.
Trailer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten