woensdag 24 februari 2016

De Guernica's van Castellon - Josep Grau, 2015.

Een enkele keer koop ik het dagblad Al País, om mijn Spaans wat te oefenen.
De laatste keer dat ik dat deed, trof me een artikel van de hand van Josep Grau, met de titel Los 'Gernika's' de Castellón. Gernika is de Baskische schrijfwijze van Guernica, zoals wij dat kennen.
 Schilderij Guernica van Picaso
Zoals Guernica was na het bombardement door de Duitsers, 1937.
Er zijn bewijzen gevonden in het Militair Archief te Freiburg dat de Duitsers nog zeker drie van dergelijke aanvallen hebben uitgevoerd met hun Junkers 87 Stuka's. 
De Junker 87 Stuka, de duikbommenwerper die in het geheim getest werd in een paar kleine Spaanse dorpjes. Het beest had 500 kilo aan bommen aan boord, de bevolking zag de bommen aanvankelijk aan voor strobalen. 
Het experiment gold als een succes. De Duitsers kozen de streek uit vanwege het landelijke karakter en de geringe bevolkinsdichtheid. 
De aanvallen vonden plaats op plaatsjes Albocàsser, Ares del Maestrat en Vilar de Canes. Ze liggen in de provincie Castellon, nabij de provincie Valencia. 
Een meisje passeert de ruïnes van Albocàsser na de bombardementen van het Legioen Condor in 1938.
De dorpjes werden met de grond gelijk gemaakt. Guernica veroorzaakte 126 doden, de bombardementen in Castellón 38. 
De Duitsers voerden deze bombardementen in het geheim uit, ook Franco was niet op de hoogte. Daders waren leden van het Condor Legioen, een Duits vrijwilligersleger dat aan de kant van de nationalisten streed. 

Boekje, en vlaggen van het Legioen Condor, het Vrijwilligersleger van de Duitsers.
Hier een parade van die heren.
Ook na de Tweede Wereldoorlog is deze schanddaad nooit aan het daglicht getreden, tot voor kort. Uit onderzoek is gebleken, dat er veel informatie over  te vinden was in het Militair Archief, onderdeel van het Bundsarchiv in Freiburg. 
Het Militär Archief te Freiburg.
Er komt een documentaire over, van de regisseur Rafa Moles.
 
Rafa Moles, regisseur van de te maken documentaire, die de titel Stuka-experiment zal krijgen.
Streek waar de plaatsjes liggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten