donderdag 28 januari 2016

On Death Row, Werner Herzog, 2012.

Gisteravond stond een deel van deze miniserie geprogrammeerd op Canvas. Ik zag het te laat, en probeerde via Uitzending Gemist of ik hem nog te pakken kon krijgen. Maar via de TV-gids van Canvas online zag ik dat de documentaire helemaal niet uitgezonden was!
Ik ben altijd geïnteresseerd in Werner Herzog, dus ik deed mijn best via internet om iets ervan te zien te krijgen.
Makkelijk was het niet, maar ik heb één deel van de miniserie van vier uitzendingen kunnen zien.
Het is het deel van de Texas Zeven, een groep criminelen die wisten te ontsnappen uit de gevangenis.
Van deze 'Texas Zeven' werden Garcia en Rivas geïnterviewd. 
"The death penalty exists in 34 states of the United States of America. Currently only 16 states actually perform executions. Executions are carried out by lethal injection. As a German, coming from a different historical background and being a guest in the United States, I respectfully disagree with the practice of capital punishment". Verklaring Werner Herzog aan het begin van elk van de vier delen van de miniserie. 
Begin
Linda Carty: zou een vrouw vermoord hebben, en haar vier dagen oud zoontje hebben geroofd. 
Hank Skinner: zou een vrouw en haar twee zoons hebben vermoord. 
James Barnes: veroordeeld voor twee moorden.
George Rivas, een van de twee van de Texas Seven. Herzog was beperkt in wat hij mocht filmen: er mocht bijvoorbeeld geen band ontstaan tussen televisiepubliek en veroordeelde. 
Rivas had de leiding bij de spectaculaire ontsnapping uit de gevangenis in Texas. Alles was minutieus voorbereid. Uiteindelijk doodde hij een politie-agent, toen de groep werd aangehouden. Rivas is inmiddels ter dood gebracht.
Joseph Garcia. Dankte het een beetje aan zichzelf dat hij een uitzonderlijk lange gevangenisstraf kreeg opgelegd. Hij liet tijdens zijn proces zien hoe hij met een 'vlindermes'  overweg kon. Met dat mes had hij een rivaal in de liefde gedood. Een vlindermes is nogal moeilijk te hanteren. Toen de rechter hem vroeg om te laten zien hoe goed hij ermee overweg kon, liet hij al zijn 'skills'  wel bijzonder goed zien! In plaats van de verwachte 15 jaar, kreeg hij er vijftig! Uit deze straf ontsnapte hij dus, met de hulp van de anderen van de Texas Seven. Volgens hem werd hij mede-veroordeeld omdat één van de groep een moord gepleegd had. 
De gevangenis waaruit de ontsnapping plaats vond.
Herzog aldaar.
Joseph Garcia droomt elke nacht. Nooit over de gevangenis, hij is altijd daarbuiten. 
Hij droomde onder andere van een verjaardagstaart, met 99 kaarsjes. Als hij de kaarsjes heeft uitgeblazen, steunt hij met zijn handen op tafel. Hij kijkt naar zijn handen. Het zijn de handen van een heel oude man. 
Garcia is op het moment van filmen ongeveer veertig jaar oud. 

Twee stukjes uit de film.
De serie is voortgekomen uit de documentaire Into the Abyss, van Werner Herzog; met hetzelfde onderwerp.
Hoewel Herzog tegen de doodstraf is, spaart hij de geïnterviewden niet. Hij confronteert ze met hun daden, als het moet. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten