zaterdag 16 januari 2016

The Great Math Mystery, Daniel McCabe, 2015 (over wiskunde)

Dvd
Vrijdagavond, we hebben een klein uurtje over. We komen terecht op Arte, altijd goed voor interessante films of documentaires. 
We komen terecht bij de drie kwartier lange documentaire The Great Math Mystery, geschreven door onder anderen Daniel McCabe, in 2015. Voor NOVA, een instelling voor wetenschappelijke documentaires. 
Ik weet niets van wiskunde, en was daarom des te meer verrast dat ik deze documentaire leuk vond. De vraag die de makers zich stelden was: Is de wiskunde door mensen uitgevonden, of is het de taal van het heelal? 
De landing van het automobieltje op Mars werd getoond, de deeltjesversneller die iets te maken heeft met het ontdekken van het Higgs-deeltje, en prachtige tekeningen, of grafische weergaven van bijvoorbeeld het internet. 
Heel duidelijk werd de reeks van Fibonacci uitgelegd:
Reeks van Fibonacci
Met vervolgens waar je die terug kon vinden in de natuur:
Slakkenhuis
Zonnebloem, spiralen tegen elkaar in.

Binnenste van een rode kool 
Het aantal bloemblaadjes van alle bloemen staan in de Fibonacci-reeks: hier bijvoorbeeld 5, maar ook 34, of 55 stuks
.
'Galaxy whirlpool': ook Fibonacci.
Getal Pi: veel meer dan alleen ronde lijnen berekenen met dit getal. 


Pythagoras: ik wist dat muziek ook met wiskunde te maken had; maar ik begrijp hier eerlijk gezegd niets van. Wél leuk!
Newton kwam op het idee van de zwaartekracht doordat hij een appel zag vallen in de boomgaard van zijn moeder. Hij brak met het idee dat sinds Aristoteles heerste, dat op de aarde andere natuurwetten heersten dan in het heelal. 
Newton aan het werk
Deze man buigt zich over stenen met allemaal verschillende aantallen vlakken; die stenen hebben ook moeilijke namen, weet ik niet meer. Allemaal mooi!
Voor de geïnteresseerden, de benamingen van deze stenen zijn (in volgorde van de afbeelding): tetrahedron, hexahedron (kubus),  octahedron, icosahedron en dodecahedron.

Rekenen!
Boek van Newton
Valt een zwaardere bal sneller ter aarde? Nee. 
En een veertje of een kanonskogel? Veertje ondervindt meer luchtweerstand.

Ja, dit blaadje ook. 

Deeltjesversneller, ontdekking van het Higgs-deeltje: ik begrijp er niets van. Maar indrukwekkend is het apparaat zeker.
Hoera, hier is de hele docu nog een keer te zien: ongeveer drie kwartier leuk! (Ondanks dat het niet altijd begrijpelijk was voor een alfamens als ik.)
Daniel McCabe

Geen opmerkingen:

Een reactie posten