zaterdag 2 januari 2016

Herman Finkers, Oudjaarsconference 2015.

Op Oudejaarsavond trad live Herman Finkers op, vanuit de Stadsschouwburg te Leiden.
Op Nieuwjaarsdag was er een opname te zien van Jochem Myjer uit Carré. Twee cabaretiers die beiden levensbedreigend ziek zijn geweest, en tot mijn grote dankbaarheid weer helemaal terug zijn. Ik blog hier over Herman Finkers. Een cabaretier om van te houden.

Het decor bij Herman Finkers was geheel en al scheef: de tafel, zijn pak, zijn schoenen en sokken. De hele wereld is scheef aan het groeien, was de hoofdboodschap. 'Na een jaar vol vluchtelingen, terreur, oorlog en aanslagen is het mijn taak om daar voor u een grappige avond van te maken.'
Herman Finkers laakt wel, maar wordt nergens onplezierig. Ik wou dat ik zijn grappen onthield. Het zijn altijd echte Finkers-grappen, met leuke onverwachte omkeringen en woordspelingen. Zoals bijvoorbeeld Christus die over het water loopt een voorbeeld van onnatuurlijkheid is.
Ik heb een paar van zijn grappen hier genoteerd, om een klein beetje een beeld te krijgen. Maar natuurlijk moet je hem zelf zien en horen om te kunnen oordelen! Desondanks:

Het nieuws komt tegenwoordig vooral via Twitter: zit je aan je eitje bij het otnbijt, komt er opeens een piep uit je broekzak. Blijkt er weer iemand door Isis te zijn onthoofd. Dat maakt het toch wel heel anders het kapje van je eitje af te slaan.
Onthoofding van Isis komt bij je ontbijtje op Twitter binnen
Paul de Leeuw, Boeddha
Hij mist de tuinkabouters, hij is nu eenmaal iemand die daarvan houdt. Maar in plaats daarvan ziet hij overal boeddha-beeldjes. Allemaal Paul de Leeuwtjes. Paul de Leeuw met een hengelte, op een bruggetje...
Boeddha als tuinkabouter
Neger mogen we niet meer zeggen, het is een belediging, en herinnert aan het slavernijverleden. Neger betekent glanzend zwart. Een Tukker betekent domme heikneuter. Niemand in Twente die daar aanstoot aan neemt, integendeel,  Tukkers zijn er trots op. Hij stelde voor de termen 'neger' en 'Tukker'  als goedmakertje voor het slavernijverleden te verwisselen. Een Twentenaar is dan 'glanzend zwart', de 'Driekusman' zou dan meteen doorgaan voor vlotte negermuziek. Een neger voortaan een domme heikneuter...
De Driekusman, vlotte negermuziek.
'Ik wil niet de filosoof uithangen, maar wat gaat de tijd snel,' herinnert hij  aan een uitspraak van Danny de Munck. Een poosje later komt het item 'kernreactor' ter sprake: 'Weet u nog, kernreactoren? De kans dat het mis ging was één op de miljoen jaar. Ik wil niet de filosoof uithangen, maar wat gaat de tijd toch snel.'
De voorganger van Sander Dekker vond dat hij als geen ander geschikt was om te snijden in de kunst, omdat hij nergens verstand van had. 'Je zal zo'n chirurg hebben!' Nee, het kabinet moest eens verplicht de-radicaliseren.
Halbe Zijlstra was de voorganger van Sander Dekker, die vrolijk snijden kon omdathij nergens verstand van had. Je zal zo'n chirurg hebben!
Met een glas champagne wenste hij Youp van 't Hek een goede revalidatie toe, hoe aardig!
De actualiteit werd niet vergeten, met die vleug diepzinnigheid waar ik bij hem zo van houd. Neem nou die tank van $ 5.000.000,--, in dat  'ellendig kapot geschoten stuk land.' Er wordt  een kruisje op gezet, en in minder dan één seconde is hij weg.'Wat had er niet voor goeds gedaan kunnen worden met dat geld.  'Ja, Lucebert zei het al: alles van waarde is weerloos.'
Tank van $ 5.000.000,00: Alles van waarde is weerloos.
Dan een heel leuk stukje over Wilders: hij wil niet met Hitler vergeleken worden. Finkers wel, daar komt hij tenminste goed van af. Maar waar is waar: er wás wat met die Hitler....Zijn haar zat zo raar. Maar vergeleken met Wilders zat dat van Hitler nog leuk. En vergeleken met Samson had hij zelfs een prachtige kop met haar...
Er was wat met die Hitler... Hij had raar haar. Hoewel ik het leuker vond zitten dan bij Wilders. En bij Samson vergeleken had hij zelfs een mooie kop met haar. 
Finkers mag de PVV wel. Alleen dat elitair filosofische gelul mocht wel wat minder, al die nuanceringen, enerzijds, anderzijds.... Als er weer eens een PVV-vergadering kwam, zou hij vragen: 'willen jullie méér of minder intelligentie', dát zou de zaak nog eens bij de kern aanvatten zijn.
Willen jullie méér of minder intelligentie? Dáár draait het toch eigenlijk om?
Het slot was het allerprachtigste en ontroerde mij. Finkers wilde zowel de kijk- als de waarderingscijfers omhoog krikken. Voor de waardering ging hij een stukje voorlezen van Benedictus van Nursia, en voor de kijkcijfers danste een naakte vrouw een prachtige stukje ballet.
Prachtig naakte dans
Benedictus van Nursia
Benedictus van Nursia, ongeveer 500 na Christus, was de grondlegger van Europa (door het stichten van kloosters over heel Europa. AdW). Hij was tegen multitasken. Terwijl Finkers sprak, voerde de naakte vrouw zeer decent een prachtig ballet uit. 'Ik vermoed dat u nu heel erg aan het multitasken bent,' zei Finkers.
Hij vervolgde de regel van Benedictus: de wereld is niet zinloos. Zou hij zinloos zijn, dan zou dat betekenen dat hij al volmaakt was. Alles wat imperfect is, streeft naar perfectie. Daar kunnen wij allemaal aan bijdragen door het inbrengen van kwetsbaarheid, schoonheid en zachtheid.
Het kalifaat is tegen muziek. Hij hoorde laatst een dominee zeggen dat 'God niet zingt.' Die had zeker nog nooit de wind in de bomen horen ruisen, een vogel horen fluiten, of een baby horen klokken aan de borst van zijn moeder. God zingt wel... voor dovemansoren.'
... nog nooit een baby horen klokken aan de borst van zijn moeder....
Dan laat hij een stukje van Ubi Caritas horen, een werk van Ola Gjeilo. Het staat bij ons op het programma voor het Passieconcet. Ubi caritas: waar zachtheid en liefde wonen, daar is God. 
Het tilde mij helemaal op!
En met een boodschap beëindigde hij zijn 'preek':
'Hebt elkander, lief, gelijk Yvo Niehe zichzelf.'-  De  slotwoorden van de preek.
Hier het prachtige Ubi Caritas van Gjeilo; in zijn geheel. 
Het bijzondere aan Herman Finkers vind ik, dat hij zo aardig is. Hij zégt alles, en is desondanks voor niemand vervelend. 
En ten slotte vind ik het fantastisch dat hij spiritueel inspireert. Héél, héél mooi!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten