zaterdag 9 januari 2016

Going clear: Scientology and the prison of belief, Alex Gibney, 2015

Deze documentaire kwam in maart 2015 in Amerika uit, in mei werd hij op de VPRO uitgezonden.
Het is een onthullende film, die je bewust maakt van het eigenlijke karakter van Scientology. Griezelig!
Trailer
De grondlegger van Scientology is L.Ron Hubbard.
L.Ron Hubbard, 1911-1986.
Hij schreef het boek Dianetics, dat een soort bijbel van deze kerk is. Het idee was, om steeds grotere volmaaktheid te bereiken door je te bevrijden van vroegere trauma's. Die konden zijn opgedaan in dit of in een vorig leven. 
David Miscavige, de leider sinds Hubbards dood. De kerk aanbidt Hubbard als een heilige. 
Dit gegeven deed me erg denken aan de film The Master, met Philip Seymour Hoffman, en met Joaquin Phoenix. Ik vergiste me niet: de Scientologykerk heeft model gestaan voor die film!
En dit is 'm in zijn idiote pak, dat nergens op slaat.
De film bestaat uit getuigenissen van mensen die lange tijd in de organisatie hebben gezeten, en er een flinke rol  in hebben gespeeld. Maar voor hen allen was op een gegeven moment het tijdstip daar om weg te gaan. 
Hubbard heeft zich altijd op celebrities gericht, dus op Hollywood. Vandaar de samenklontering van bekende lui. Ik persoonlijk kende alleen John Travolta en Tom Cruise. Deze twee maken nog altijd deel uit van de Scientology kerk. 
Hubbard, en na hem diens opvolger Miscavige, hebben er altijd werk van gemaakt om geen belasting te hoeven betalen. Dat is hen ook gelukt. Hubbard moest daarvoor wel toeren uithalen, hij ging varen op de Middellandse Zee en deed havens aan. Hij beweerde dat hij een opnieuw geboren Foenisische krijger o.i.d. was. Sinds die tijd kleedt de elite van de kerk zich in blinkend witte uniformen. (Bij optredens staan ze in een soort Neurenberg-podium, eng pompeus.)
Schokkend was te horen, hoe deze zogenaamd elitaire kerk de meest ordinaire trucs uithaalt om mensen te hersenspoelen en binnen de gemeente te houden. Via het systeem van auditten - een soort therapiesessies waarbij alles moest worden opgebiecht, en waarbij dat alles ook werd vastgelegd, wist de kerk alles van de mensen en kon ze daarmee chanteren. Ook werden ze gestraft in 'the Hole' , en leken ze daar zelf voor te kiezen. Alles perverse zaken die je maar kent van sektes, vonden in deze gemeenschap plaats. 
Een moeder die aan het woord kwam, vertelde dat ze haar dochter kwijt raakte aan Scientology. Ze zou een suppresive person zijn, een sp. Ik moet je laten gaan, zei de dochter. Moeder hield haar gezicht tegen dat van haar kind, rook nog een keer aan haar huid, haar haar. Ze heeft haar daarna nooit meer gezien.
Tom Cruise en Nicole Kidman raakten uit elkaar dank zij de machinaties van de kerk.
 
Nicole Kidman moet erg geleden hebben onder de kerk, als deze verhalen allemaal waar zijn. Gelukkig werd zij zelf geen slachtoffer van Scientology, wellicht werd ze beschermd door wat haar vader, een psychiater/psychotherapeut wist. Zo kon ze nuchter blijven.
Zij zou ook een suppressive person zijn,  de kerk zorgde ervoor dat de twee adoptieve kinderen bij Cruise bleven. In een later stadium verzorgde de kerk een nieuwe vriendin voor Cruise. Ze werd geheel en al omgewerkt tot de vrouw (ander haar, speciaal gekleed) die Cruise wilde. De relatie werkte niet, ze gingen uit elkaar. en er werd gedaan of dit nooit had plaats gevonden. Al Cruises wensen, van villa's tot en met motoren, auto's, dure kleding worden vervuld door de kerk. Niet alleen omdat Cruise andere mensen aantrekt, de leider van de kerk, Miscavige, kan niet zonder Cruise. Hij vindt dat hij op hem lijkt, de band lijkt wat ziekelijk.
Noch Travolta, noch Cruise heeft aan deze documentaire mee willen werken.
  
Cruise werd na zo veel jaar in 2004 geëerd met een medaille.
Interessant was ook te horen, wat voor onzin de kerk allemaal vertelt. Maar het auditten - wat mensen een heel fijn gevoel geeft, zich zo helemaal uit te mogen spreken - kost ongelooflijk veel geld. De kerk is daardoor - en door het vrij zijn van belastinge betalen - stinkend rijk en bezit heel wat vastgoed. Volgens psychologen klopt dat hele verhaal van dat 'clear worden', en dan met een metertje erbij, om wat te meten? Leugendetector o.i.d. ? helemaal niet. 
Dit metertje is ook een verzinsel van Hubbard.
En dan nog iets: 
De kerk belooft van alles, maar zegt niet meteen wat. Je moet eerst door allerlei levels heenwerken (money-money-money). En als je dan de 'status clear'  bereikt hebt, dan krijg je pas het toppunt van geheimenis te horen. En dat is een zwamverhaal dat Hubbard ooit schreef, en dat niet meer is dan een stom science fictionverhaal. Hubbard schreef er daar meer dan 1000 van. Allen die erover spraken in deze film waren zeer ontgoocheld toen ze deze waarheid hoorden. Dat zogenaamde hoogtepunt, alleen voor de echt ingewijden, was het toppunt van nonsens!
Alex Gibney, de maker. Hij schreef er ook een boek over: 
... met dezelfde titel: Going Clear.
Jason Beghe, getuige. Hij ontsnapt. Maar hij, of een der anderen werd daarna achtervolgd door lui van Scientology.
Travolta zit er nog steeds. 
Hier ook in pak.
Cruise en Miscavige samen; Miscavige kon niet zonder Cruise.
Tom de Vocht
Tony Ortega
L.Ron Hubbard in uniform.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten