zondag 20 december 2015

War and Peace, met Anthony Hopkins; regie Johan Davies, 1972.

Ik verklap denk ik geen geheim, als ik vertel dat er in 2016 een nieuwe BBC-miniserie komt met de titel Oorlog en Vrede, War and Peace. Schrijver van het script is Andrew Davies, die o.a. ook het script schreef voor Pride and Prejudice.
Andrew Davies
Het is dan ook meer dan veertig jaar geleden dat de vorige War and Peace door de BBC verfilmd werd tot een miniserie. In de hoofdrol van Pierre Bezoechov is daar (Hannibal Lectar)  Anthony Hopkins te zien. Ik tikte de 20-delige serie - bijna 17 uur film! - voor een prikkie op de kop in de Hermitage.                                    
Leuk, zo'n jonge Hopkins
Het was een echte opname in de tijdsgeest van toen. We waren toen nog helemaal niet gewend aan realistische opnames van gewonden en doden op het slagveld. Alles verliep traag in een film, het merendeel van de scenes is alsof je in het theater naar een podium zit te kijken, mensen lopen en zitten en praten heel keurig acterend. Er zitten veel scenes en/of gesprekken in de film die in het boek helemaal niet voorkomen. Ja, het is gebaseerd op het boek van Tolstoi, meer niet. 
Nu ja. 
Het viel me mee, dat er desondanks ook buitenopnames bij zitten, en zelfs opnames van 'het hele leger' dat in rijen afdruipt. Maar zo goed als dat gedaan is bij Bondartsjoek is het niet. 
Wij beleefden veel plezier aan de 'overstelpende' decolleté's van de verdorven Helene, de vrouw van Pierre 
Morag Hood, als een vreselijk aanstellerige Natasja 

Anthony Hopkins, als Pierre 
Napoleon, gespeeld door David Swift 


Nikolaj Rostov en Prinses Maria Bolkonskoja getrouwd, in de epiloog 
Echtpaar Rostov
Alan Dobie, als Prins Andrei 
Andrei Bolkonski met generaal Ketoezov 
Pierre, met brilletje 
Op YouTube zijn alle afleveringen van deze serie uit 1972 te zien.
EN HIER ALVAST EEN VOORROEFJE VAN DE NIEUWE BBC-SERIE. IN 2016, HOUD IN DE GATEN!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten