zondag 27 december 2015

Kenau, Maarten Treurniet, 2014.

Poster film, met Monic Hendrickx als Kenau Hasselaar
Er is iets bijzonders aan de hand met de geschiedenis van de geschiedenis van Kenau.
De echte Kenau
Er is een voortdurende verschuiving geweest in de aanname van wat waar, en van wat niet waar is geweest.
Het eerste dat ik las op internet, is dat het meeste over haar mythe is geweest. Het tweede, dat P.C.Hooft in zijn Historiƫn getuigenverklaringen onderzocht heeft, en daarbij heeft vastgesteld dat Kenau wel degelijk een heldinnenrol gespeeld heeft.
Dit geschiedkundig werk van Hooft gold als gezaghebbend.
In de negentiende eeuw was het 'not done' dat vrouwen een andere rol speelden dan binnen huwelijk en huishouden. Zo werd de rol van Kenau gebagatelliseerd.
Nu is er de film, van Maarten Treurniet.
Regisseur Maarten Treurniet; regisseerde o.a. ook de Heineken-ontvoering
Ik heb alle commotie erover niet gevolgd, ik heb de film nu pas gezien, per ongeluk, omdat hij gisteren werd uitgezonden. Maar hij stond niet eens vermeld in de Filmgids van de VPRO, die in de kerstweek altijd apart wordt bijgeleverd bij de gids.
De film vond ik opmerkelijk goed, voor een Nederlandse film. Het oorlogsgeweld is echt, het decor geloofwaardig, en Spanjaarden spreken bijvoorbeeld Spaans. De film werd grotendeels in Hongarije opgenomen.
Er is ook een roman verschenen van Tessa de Loo, Kenau, daar schijnt de film losjes op gebaseerd te zijn.
Roman van Tessa de Loo
Ook is er een film over de dochter Kathelijne, van Lidia Rood.
Roman van Lidia Rood.
Maar voor mij was het interessantse het boek van Els Kloek, Kenau en Magdalena, waarin Kloek de rol onderzoekt van Kenau Hasselaar en Magdalena van Leiden, die allebei een rol in de Tachtigjarige Oorlog speelden.
Historisch onderzoek, door Els Kloek
Kloek schrijft een echt geschiedeniswerk, en geeft toe wanneer ze dingen wel of niet zeker weet over haar personen. Maar ze legt ook uit hoe het komt dat wij zo weinig weten over de geschiedenis van vrouwen, zelfs als ze een heel bijzondere, bijvoorbeeld dappere rol hebben gespeeld. De mannen die de geschiedenis schreven keken niet naar de balk in het eigen oog.
Historica Els Kloek
Wat er verder van de geschiedkundige waarheid ook zij: ik vond het een mooie film. Barry Atsma speelt de rol van Wigbolt Ripperda (die kennen wij nog van de Ripperda-kazerne, waar Job en Nienke hebben gewoond). ;-)
Zij strijden samen, Ripperda en Kenau; volgens deze film zou Kenau een leger van 300 vrouwen hebben aangevoerd. Ik weet niet of dat echt zo was. Het schijnt in elk geval niet zo geweest te zijn dat ze moordde met zwaard en vuurwapen. Wel met brandend stro en pek, en stenen. Vooral de Sint Janspoort was haar te verdedigen object.
Opname 
Kenau had een scheepswerf. 
En passant een lastige verhouding met haar dochter Kathalijne. 
Hedendaags en historisch portret, naast elkaar. 
Met haar twee dochters, Geertrui en Kathalijne. 
Ook hier weer: twee Kenaus.
 
Trailer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten