zondag 13 december 2015

Borgman, Alex van Warmerdam, 2013

'En zij daalden neer op de aarde om hun gelederen te versterken.'
Poster
De films van Alex van Warmerdam staan meestal garant voor een mengsel van lachen en bewondering; het grootste effect had De Noorderlingen in dat opzicht op mij. 
Borgman is wat mij betreft iets andere thee: ik vind de film iets akeligs hebben. Maar dat is dan ook precies de bedoeling, heb ik begrepen. 
De film begint met het motto dat hierboven staat, het doet wat bijbels aan. Dan hoor je een hond blaffen, en gaan drie mensen uit een dorp er op uit om een paar mensen die ondergronds leven (neem dat maar heel letterlijk) te doden. Dat lukt hen niet. 
Je weet niet meteen wie die vier ontkomen figuren zijn. Ze communiceren met mobieltjes, drie van hen blijven nog even uit beeld. En als ze weer opduiken, blijken ze enorm wreed. Wat precies hun motieven zijn weten we niet, alleen dat ze 'de hele buurt' overnemen.
Dit is Camiel Borgman, de hoofdpersoon, die hier tevoorschijn komt uit zijn ondergrondse hol. Borgman wordt gespeeld door Jan Bijvoet.
Borgman loopt naar een villa in de buurt van het bos waaruit hij is weggejaagd, en praat zich daar naar binnen. Hij vraagt alleen maar om een bad. De heer des huizes, Richard van Schendel, slaat hem in elkaar, waarna de vrouw Marina hem uit schuldgevoel binnenlaat en hem verzorgt.
Ze raakt langzamerhand onder zijn betovering.
Dit droomt ze af en toe: Borgman verleidt haar. De droom eindigt steeds gewelddadig, haar man krijgt de schuld van haar ontredering. Ze ontwikkelt een steeds grotere hekel aan haar man, en verlangt naar Borgman.
Het duivelse van Borgman is hier mooi uitgebeeld. 
Hier ook trouwens: af en toe duiken er twee honden op. Het lijken gedaantewisselingen van de kornuiten van Borgman; ze krijgen daarmee iets buitenaards. 
Hier het echtpaar met twee van hun kinderen. Ook met de kinderen hebben we een akelig thema aan de hand: ze lijken gevoelloos, de ouders bemoeien zich weinig met hen, de zorg voor hen laten ze bijna geheel over aan een kindermeisje; Borgman palmt de kinderen in (met een ook al naar sprookje van een groot onster onder water.) Één van de kinderen doodt zelfs een van de sollicitanten. Aan het slot trekken ze zonder pijn weg uit de villa, mee met de ..... Ja, met wie? De aliens? De misdadigers? De lijken van hun  ouders liggen dan onder het omgewoelde gazon.  
Zo hebben Borgman en zijn vrienden (onder hen: Annet Malherbe, die zich een paar keer voor dokter uitgeeft) zich van de tuinman en zijn vrouw ontdaan. Het derde lijk is de sollicitant die de genadeklap krijgt van het kleine meisje (Ze smijt een tegel op zijn hoofd.) De lijken zijn met hun hoofd in een emmer gestopt, waarna er cement werd bijgegooid. 
Weer zo'n mooi plaatje van hetzelfde.  
Hadewijch Minis als Marina. Ze wordt stapelgek op Borgman, maar die blijft koud tegenover haar. Ten slotte sterft zij ook.(Er komen erg veel drankjes met gif voor in de film.) 
Zo dringt Borgman zich de eerste keer binnen: met de vraag of hij even in bad mag, omdat hij vies is.  
Annet Malherbe en Alex van Warmerdam. 
Nog weer een andere mooie poster.
Voor wie nog iets meer wil lezen, zie deze Recensie De Filmkrant .
Van Warmerdam vindt overigens dat je niet al te veel achter zijn flms moet zoeken. Dat zal ik dan ook maar niet doen. 
Hij heeft een aantal prijzen gewonnen met deze film; bij mij beklijft het nare karakter ervan. 
Trailer
Alle drie de broers van Warmerdam waren betrokken bij deze film: broer Marc deed de productie, broer Vincent componeerde de muziek; en Alex verzorgde dus de regie. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten