vrijdag 27 november 2015

Rusland en Turkije, Senia-bijeenkomst eind november.

'Er was eens
een krokodil
die over straat liep, 
papirossi rookte
en Turks sprak.
Krokodil. Krokodil
Krokodilovitsj.'

(Russisch kinderversje van Kornej Tsjoekovski, 1916.)
Krokodilovitsj. 
Op de dag dat Turkije een Russisch vliegtuig uit de lucht schoot, bespraken wij De Krimoorlog (van 1853-1856) naar aanleiding van het boek van die naam van Orlando Figes. Het betreft de oorlog van Rusland tegen Turkije, waarbij Turkije gesteund werd door Engeland en Frankrijk.
Boek
Over onze leeservaring met dit boek: 
Eerlijk gezegd zijn we allemaal de boeken met oorlogen een beetje zat. We hebben nu Koen Koch gehad, (Een kleine geschiedenis van de Grote Oorlog), Martin Bossenbroek (De Boerenoorlog), Inez Hollander (Verstilde stemmen, verzwegen levens, over de afschuwelijke Bersiap-periode in Indonesië) en de ellende van Marc Janse (Grensland, over Oekraïne). Zeker nu we  in de wereld onze eigen handen wel vol hebben aan onze eigen geo-politieke dreigingen, terreuraanslagen, vluchtelingencrisis en ga zo maar door. 
Welzeker heeft Figes ons een hoop méér doen begrijpen van grote thema's als: wie/wat zijn die Russen/Turken, religieuze strijd, Slaven op de Balkan... Zo zelfs dat we oprecht zeiden - althans een deel van ons: - 'Als ik een Rus zou zijn zou ik het met Poetin eens zijn...' 
Daar gaat de Russische agent, in de muil van de Turk
Om het dan maar af te sluiten een kort verslag van een leuk stukje in de krant vanmorgen. 
Rusland - Turkije hebben elkaar óók nog eens in de Eerste Wereldoorlog bevochten.
De moeizame verhouding  is toen, in 1916, ook in Russische kinderversjes terecht gekomen. 
De krokodil is een Turk, die door iedereen wordt uitgelachen om zijn grote bek. Maar als een hond hem bijt, verslindt hij hem met huid en haar. Hetzelfde lot ondergaat een een politieman in uniform, die hem staande had gehouden en gevraagd had hoe hij het gewaagd had rond te lopen en Turks te spreken. De paperossi rokende (goedkope Russische tabak) krokodil stapt in een tram en vreet iedereen daar op. Maar daar komt Wanja, de grote held van alle Russiche kinderen, en bedwingt het beest met zijn houten sabeltje.
Wanja met zijn houten sabeltje...?
Tja. Een oud vijandbeeld, die krokodil, voor Rusland.
Het leeft trouwens weer op. 
Opeens zaten er baccillen in de kippen die Rusland importeert uit Turkije.... 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten