woensdag 11 november 2015

Francisco Valls, circa 1671-1747



Het is gemakkelijker om van Francisco Valls i Galan na te gaan waar hij zijn werkzame leven sleet, dan om wat meer te weten te komen over zijn persoonlijke biografie.
Valls was een Catalaan, hij werd zeer waarschijnlijk geboren in Barcelona ergens tussen 1567 en 1571.
Hij staat bekend als componist en muziektheoreticus van de Barok. Hij begon zijn werk als maestro de capilla in de Basílica Santa Maria del Mar, in 1696.
Basilica de Santa Maria del Mar, Barcelona.
Spel van licht, in het  interieur van de Basilica Santa Maria del Mar.
In 1696 werd hij, behalve in de Basilica, ook benoemd in de Kathedraal van het Heilige Kruis en van de Heilige Eulalia, ook in Barcelona. Hij werd hier plaatsvervanger van Juan Barter, kapelmeester. Toen Barter in 1706 stierf, ging Valls definitief over naar deze 'Catedral de Santa Creu i Santa Eulalia'. Ook hier was hij maestro de capilla, tot aan 1726. Hij verkreeg toen zijn pensioen, na 30 jaar van hard werken en vanwege een  zwak gestel. Hij stierf in 1747.
Crypte onder het altaar met de resten van de heilige Eulalia.
Elke toerist in Barcelona bezoekt de Sagrada Familia, wij ook. Maar er zijn méér kerken dan die van Gaudi! De Catedral de la Santa Creu i de Santa Eulalia hebben we gelukkig óók bezocht. Zoals heel veel toeristen, gelukkig maar. 
Marmeren altaarscheiding
Heel bijzonder zijn hier de ganzen die hier huizen in de kloostergangen. Het zijn er dertien, de leeftijd die Eulalia had toen zij de marteldood stierf.


Het is leuk om opnieuw naar de foto's te kijken, ook naar die van onszelf. En me dan te realiseren dat Valls daar óók heeft rondgelopen, muziek heeft gemaakt, leerlingen heeft opgeleid. 
Hij moet hier bij het orgel gewerkt hebben:
Orgel kathedraal
En net als wij, zal hij de prachtige houten (priester)koorbanken bewonderd hebben. 
Ik lees op internet dat er tegenwoordig een kamerkoor aan de kathedraal verbonden is,  El Coro de Cámara Francesc Valls. Ze zingen elke zondagmorgen in de kathedraal en geven ook elders concerten. 

Het Kamerkoor Francesc Valls in actie.
Nog even genieten van het interieur: de geweldige kolommen, en de mooie kroonluchters. 
En van het beeldje van St.Joris met de draak, in de tuin.
Of via dit filmpje; vooral de laatste helft; ik waan me weer even terug in de kerk.
De volgende keer meer over Valls; over zijn baan als maestro de capilla.

1 opmerking:

  1. Een stukje van de reactie die ik kreeg van Marjon Toebes, via de mail:

    Ik heb daar zelf ook rondgelopen, nu al weer zo'n 3/1/2 jaar geleden en herken heel veel van wat ik daar ook heb gezien en die sfeer die het uitademde! Zo'n rijkdom, enorm! Wist toen nog niet dat Valls daar heeft gewoond en gewerkt...!

    BeantwoordenVerwijderen