maandag 12 oktober 2015

The three burials of Merquiades Estrada, Tommy Lee Jones, 2005

Poster
Er zijn een heleboel redenen om van deze film te houden: het is een mooi verhaal, met een missie die volbracht wordt, en een schurk die een katharsis ondergaat; de manier van vertellen (filmen) boeit, met flashbacks en één en dezelfde scene meerdere malen filmen, maar dan vanuit verschillende optiek; overtuigende rollen van Tommy Lee Jones en Barry Pepper, een geweldig mooi landschap, wat mij betreft ook nog eens van een land dat mij erg boeit: Mexico; een ontroerende vriendschap.  
Pete Perkins en Mike Norton, op weg naar Jimenez 
Melquiades, een illiegale Mexicaan, wordt per ongeluk doodgeschoten door grenswachter Mike Norton. 
De dode Melquiades, met zijn moordenaar
Per ongeluk, maar het is wel een verschrikkelijke kerel, die illegalen afranselt, en een vreselijke echtgenoot is voor zijn vrouw Lou Ann.
Lou Ann.
Uit een flashback leren we, hoe goed bevriend Pete en Melquiades zijn. Pete heeft de Mexicaan ooit beloofd, dat als hij sterft, hij zijn gebeente terug zal brengen naar het plaatsje Jimenez in Mexico.
Hier legt Melquiades uit waar Pete ooit moet zijn. De lucht is daar zuiverder en helderder dan waar ook maar, in Jimenez. 
Grenswachter Norton en zijn vrouw. 
Helaas komt Melquiades om, Norton denkt dat hij door hem beschoten wordt (in werkelijkheid schiet Melquiades op een coyote) begraaft hem stilletjes ergens. Maar zijn dood komt uit, en Melquiades wordt herbegraven op de lokale begraafplaats. De politie wil geen ellende met de grenspolitie en stopt de zaak in de doofpot. 
De serveerster van de plaatselijke tent hoort wie de dader is, en vertelt dit door aan Perkins, de rancher en vriend van Melquiades. 
Perkins haalt Mike Norton op, boeit zijn vrouw om te voorkomen dat ze naar de politie stapt, en dwingt Norton om Melquiades op te graven. Dan gaan ze met zijn tweeën + het lijk richting Mexico. Het grootste deel van de film betreft deze reis.
Mike Norton gaat behoorlijk achteruit op deze reis, want Pete Perkins is hem in alles de baas. 
Een van de bizarre ontmoetingen onderweg: een arme, blinde man, die wil dat de mannen hem doodschieten.  
Het lijk wordt meegesleept gedurende de hele reis. Hier is het nog wel aardig intact, maar we zien het met grote stappen achteruit kachelen.
Het plaatsje Jimenez blijkt niet te bestaan, een vrouw die Melquiades' vrouw zou moeten zijn, beweert dat ze dat niet is (maar ook dat ze vooral geen ellende wil met haar man...). Ten slotte vinden Pete en Mike een ruïne, waarvan Pete overtuigd is dat het de plaats is die zijn vriend bedoeld heeft. Hij laat Mike voor de laatste keer een graf delven, en begraaft zijn vriend daar waar hij wilde. Hij dwingt Mike Norton zijn spijt te betuigen. 
Trailer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten