zondag 18 oktober 2015

Een Speech voor Mark Rutte - 17 oktober 2015.

Laatst werd Angela Merkel een uur lang geïnterviewd voor de televisie. In diezelfde week kwam er kritiek op Mark Rutte, omdat hij zo onzichtbaar bleef in het debat over de asielzoekers.
Ook valt op, dat áls hij zich een keer uitspreekt, dat altijd dat 'partijpolitieke tintje' heeft. Je mist de visie; het leiderschap. Want hoe je het ook wendt of keert: we hebben allemaal een probleem in Nederland, hoe ver de standpunten ook uiteenliggen. Hoe lossen we het probleem dan tóch samen op? Kan een leider ook inspireren, richting geven aan 'het volk'?
De heren Hans de Bruijn en Mimoun Oaissa schreven in Letter en Geest, de culturele bijlage van de Trouw van zaterdag jl., een toespraak voor Rutte, dat wil zeggen: voor een premier die boven de partijen staat, maar ook die een eigen achterban heeft. De toespraak kreeg als motto mee 'Deze crisis lossen we samen op'. De Bruijn en Oaissa kropen in de huid van Rutte, en wilden recht doen aan het dramatische karakter van de vluchtelingencrisis. Een toespraak die kon meedingen met de twee groten der aarde: Obama en Merkel.

Obama kan het. 
En Merkel.
Nu kan Rutte het ook,
schreef Trouw.

Toen volgde de speech zelf. Geen gesukkel in het klein, maar verder kijken dan de eigen VVD- (of PVDA)-neus lang is.
In de kantlijn schreven De Bruijn en Oaissa bij elke alinea hun overwegingen, zoals:
- creëer een gevoel van urgentie;
- deel je dilemma: laat zien dat we allemaal ambivalent zijn in onze gevoelens tegenover de vluchtelingen.
- zorg dat je boven politieke tegenstellingen uitstijgt;
- laat zien dat je  de blik vooruit houdt; waar wil je uiteindelijk heen,
- 'met elkaar in gesprek gaan: de beide kanten hebben elkaar iets te zeggen!
- refereer aan waarden.

En zo nog meer.

De toespraak 'Deze crisis lossen we samen op'  staat in zijn geheel in de zaterdagkrant van Trouw 17 oktober 2015, en maakte mij blij! Ik wil immers graag dat naar beide partijen geluisterd wordt, en dat we met elkaar praten over hoe het nou toch moet.... Want vluchtelingen blijven komen, of we dat nu willen of niet.  Is dit dan niet een inspirerende manier waarop wij ánders naar de zaak kunnen leren kijken?

De speech komt ook eenmalig op het toneel in het debatcentrum De Balie. Met daarna een debat over leiderschap. 20 oktober 20.30 uur, Kleine Gartmanplantsoen.
Mimoun Oaissa, acteur en verhalenverteller; doet onderzoek naar taal en overtuigingskracht. 
Hans de Bruijn, bestuurskundige en politicoloog.
Soms staat er echt iets in de krant dat positief werkt! Bij mij tenminste.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten