donderdag 15 oktober 2015

Concert of Generations

Flyer, Poster
Zeven november is het weer zo ver, dan treedt het Waterlands Kamerkoor op in de Koepelkerk, Purmerend, samen met de Classic Frogs. We hebben deze uitvoering The Concert of Generations genoemd, omdat het de bedoeling is meerdere generaties mee te laten zingen in dit programma, dat ter gelegenheid van ons 40-jarig jubileum wordt gegeven. Welke generaties?  
In de tuin van de Hermitage
Wel: de oudere generatie, dat wil zeggen oud-leden (of reünisten) van het koor; het huidige koor, plus de jonge garde, die vertegenwoordigt wordt door de Classic Frogs - de jong-volwassen zangers van de Muziekschool Waterland. Hoe kunnen we beter een jubileum ten gehore brengen?
Óók met het doel zo veel mogelijk stemmen te laten klinken, verzamelde onze dirigent, Hans Noyens vooral meerkorige werken: Rheinberger, Mendelssohn en Whitacre. 
En om de stem  nu eens helemaal centraal te stellen, kozen we Spem in Alium uit: een 40-stemmig stuk uit de 16e eeuw, gecomponeerd door Thomas Tallis, waarbij alle veertig stemmen een eigen partij zingen. Met andere woorden: iedereen zingt solo!
Over Spem in Alium van Tallis berichtte ik al eerder, ook over de uitvoering door een professioneel koor van dit kathedraalstuk in Utrecht
Ik laat het daar dan ook verder bij, en vraag in dit blog wat meer aandacht voor Jozef Rheinberger.

Mis in Es, totaal circa 23 minuten. Wij zingen hiervan alleen de eerste twee stukken: het Kyrië en het Gloria. 
Rheinberger was al zeer getalenteerd als kind: als zevenjarige was hij al organist van zijn parochiekerk, een jaar later schreef hij zijn eerste compositie. Hij werd dirigent, maar ook professor aan het Conservatorium. Hij heeft heel veel muziekstukken gecomponeerd, waaronder veel orgelwerk. Hij schreef ook veel religieuze werken. 
Deze Mis in E is 2-korig, dus 8-stemmig; daarbij a capella, wat heel bijzonder is. Het is een prachtig werk, heerlijk om zelf te zingen, met die afwisselingen van twee koren, de heerlijke transposities, de subtiele dynamiek. Luister zelf maar hoe rustig en ingetogen het Kyrië klinkt, hoe juichend het Gloria...

Er zijn nog meer mooie stukken die we zingen. Zie daarover bijvoorbeeld mijn blog over Felix Mendelssohn Bartholdy., waar ook een link is naar de dubbelkorige stukken van deze romantische componist. 

En met al dit moois is er nog altijd geen einde gekomen aan ons jubileumjaar: in 2016, op 23 april, hopen wij het feestjaar af te sluiten met een Feestconcert. Dan treden we op met een orkest en met professionele solozangers. Op het programma staat dan de Missa Scala Aretina, van Francesco Valls. 
Daarover later meer!
Dirigent Hans Noyens

Geen opmerkingen:

Een reactie posten