dinsdag 1 september 2015

Migratie, Nederland, Frankrijk (Calais)

Sybrand Buma
Sybrand Buma van het CDA wil Safe Havens ingesteld hebben in Syrië; op die plekken moet IS verdreven zijn, en er kunnen vluchtelingen direct in het gebied zelf worden opgevangen. Met dat doel moet Europa, maar ook Nederland, bereid zijn grondtroepen te sturen naar Syrië.
 
Daarnaast wil Buma een aanpassing van het VN-vluchtelingenverdrag zodat vluchtelingen een status van 'ontheemde' zou kunnen krijgen. Zo is direct duidelijk dat hun opvang tijdelijk is. "We moeten vluchtelingen sneller duidelijkheid bieden."
Nederlandse militairen langs de Syrische grens
Kerken zoeken asielzoekers actief op om hen te helpen, bijvoorbeeld de interkerkelijke werkgroep AZC uit Hoogeveen. Vrijwilligers daar zoeken de mensen op in het AZC, organiseren voetbaltoernooitjes of knutselmiddagen.
Kerken in plaatsen waar AZC's staan, kunnen hulp krijgen van GAVE, een christelijke stichting voor werk onder vluchtelingen en asielzoekers. Zij motiveert kerken, biedt cursussen aan voor mensen die zich vanuit de kerk voor vluchtelingen wil inzetten. Zo kunnen vrijwilligers helpen om mensen de weg te laten vinden naar kerkdiensten. De taal is daarbij een probleem, alle kerken die met asielzoekers te maken krijgen moeten zorgen dat de diensten vertaald worden. Er op zijn minst moeite voor doen.

In de Trouw van vandaag werd nog eens benadrukt, dat het niet de bedoeling en ook niet wenselijk is dat mensen zelf vluchtelingen in huis opnemen. In het verleden heeft dat heel vaak tot problemen geleid: gevluchte mensen waren getraumatiseerd, er is een grote inbreuk op je privacy, cultuurverschillen, de taalbarrière. Dus nee, hoe goed bedoeld ook: de huisvesting is een taak van de overheid.
In mei schreef de Raad van Kerken een brief aan de Staatssecretaris, met een aansporing meer te doen, onder andere door gebruik te maken van de kennis uit het veld. De Pauluskerk werd genoemd als voorbeeld van hoe om te gaan met ongedocumenteerden.
In Calais gaat er toch iets veranderen. eerder las ik, dat de Franse overheid daar niets wilde verbeteren aan de huisvesting, vanwege een aanzuigende werking, maar ook omdat het niet netjes was tegenover Groot-Brittannië om mensen die zeker weten economische vluchteling zijn, te faciliteren.
Frans Timmermans gisteren op bezoek in Calais. De Eurocommissaris bracht 5 miljoen mee voor een tentenkamp van 1500 personen.
Er komt nu geld vrij voor 120 tenten van 12 personen; het nieuwe kamp moet begin 2016 open zijn. Het is bedoeld om een einde te maken aan de 'jungle'; het wordt een humanitair kamp.
Vluchtelingen in Calais lopen over de rails door de Kanaaltunnel naar Engeland. In de 'jungle' (het illegale tentenkamp) heerst schurft, en het is er onveilig, vooral voor vrouwen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten