dinsdag 15 september 2015

Collateral, Michael Mann, 2004.


Poster
Een heerlijk spannende film, met die mooie jongen, Tom Cruise in een schurkenrol. Daar had ik nou net zin in!
Maar al meteen bij het begin - twee mannen botsen op het vliegveld tegen elkaar aan, en verwisselen tassen - had ik door dat ik deze film al eens gezien had!
Gaf niets, het was lang genoeg geleden om nog vol verrassingen te zitten, en zowel plot als spel vielen niks tegen.
Cruise is als 'Vincent'  een hitman, een huurmoordenaar. Hij zit in de taxi bij de zwarte Max Durocher (Jamie Foxx), die hem de hele nacht zal rondrijden om al zijn doelwitten af te werken. Max is de tegenpool van Vincent: rustig, menslievend, gewoon aan het sparen voor een limousine-bedrijfje, hardwerkend, sympathiek. Het is dan ook een grote schok voor hem als bij het eerste adres van Vincent er meteen een lijk bovenop zijn taxi valt. Schuld van Vincent.
Er is voor Max geen ontkomen aan deze gruwelijke rit: hij blijft de hele nacht gedwongen verbonden met de huurmoordenaar, en moet alles meemaken aan moord en doodslag wat hij op zijn lijstje heeft staan.   
De knappe Jada Pinkett Smith, als Annie Farrell, vrouwelijke aanklager. Zij is Max' eerste ritje, en geeft hem haar kaartje. Aan het eind van de nacht blijkt ook zij een doelwit van de hitman. 
Een mooi moment in de film: een coyote steekt de weg over. Op deze site is precies te zien op welke locatie dat is: Vermont, Los Angelos. Ook voor andere plekjes uit de film, erg leuke site! 
De twee zijn de hele nacht/de hele route aan elkaar verbonden; 'collateral',  dat wil zeggen: evenwijdig, parallel. Mij lijkt dat dat de beste verklaring van de titel is. 


Jamie Foxx speelt zijn rol erg goed!
Het einde van de film grijpt terug op een gesprek dat Max en Vincent in het begin hebben: over een dode die ik-weet-niet-hoeveel rondjes in LA meereisde in de metro, voordat hij gevonden werd. Vincent sterft in de metro, zijn laatste woorden tegen Max zijn iets als: hoe lang zal ik hier zitten?
 
Max komt op een bepaald moment in opstand tegen zijn rol van gedwongen chauffeur: hij stelt dan zijn eigen regels. Van dat moment af gaan de zaken anders. Het blijft nog even heel spannend, rond de bevrijding van Annie... Maar de overwinning voor Max is totaal!

Trailer
De regisseur, Michael Mann. Was o.a. het brein achter de serie Miami Vice.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten