vrijdag 28 augustus 2015

Vluchtelingen: Europese voorstellen

- Johannes Hahn, Eurocommissaris voor nabuurschapsbeleid en uitbreidingsonderhandelingen meent dat alle 28 lidstaten op dit moment wel bereid zijn afspraken te maken om landen met een hoge instroom aan vluchtelingen te helpen.
Johannes Hahn, Oostenrijker: te optimistisch?
- Angela Merkel houdt vast aan wat ze met Hollande heeft afgesproken: in ieder geval dit najaar een vaste verdeelsleutel.
Frans Timmermans
- Frans Timmermans vindt, dat de EU-landen de vluchtelingen een beter alternatief moeten bieden voor de diensten van mensensmokkelaars.
- Hij vindt tevens, dat vluchtelingen die recht hebben op asiel op grotere schaal geïdentificeerd moeten worden in de regio. Die haal je dan op een legale manier naar Europa toe.
- Hij riep op tot betere opvang in de regio, meer controle aan de buitengrenzen, meer opvangmogelijkheden en een eerlijke verdeling over de lidstaten.
- Hij vertelde dat er al een pakket aan maatregelen op tafel ligt: het gaat om het versterken van onze aanwezigheid op zee; samenwerking met landen waar vluchtelingen vandaan komen of doorheen reizen, en de harde aanpak van smokkelnetwerken.

Bij het vinden van een eerlijke verdeelsleutel gaat het om de volgende criteria:
- De omvang van de economie van een land;
- Het aantal inwoners van een land; deze twee tellen voor 40% mee.
- In mindering hierop wordt met elk 10% wordt gebracht: het aantal asielzoekers dat een land al via zijn reguliere procedures opneemt; en de hoogte van de werkloosheid.

Nederland wil daarnaast dat gekeken wordt naar de bevolkingsdichtheid, maar deze wens maakt weinig kans.
De Oost-Europese landen zullen vragen hun relatieve armoede zwaarder te laten wegen.

Rob de Wijk wijst er vandaag in Trouw op, dat Hongarije zelfs het leger wil gaan inzetten.
Het probleem is volgens hem allang niet meer de verdeelsleutel - dat is op papier wel behapbaar, zegt hij - maar het probleem is dat het volk het niet meer pikt. Zie alle aanslagen in Duitsland.
Het is een rationeel argument om te wijzen op het feit, dat in een vergrijzend land als Duitsland, het land arbeidskrachten nodig heeft om de toekomstige welvaart op peil te houden.

De Wijk meent, dat de discussie onherroepelijk zal gaan om het sluiten van grenzen. Dat zou kunnen, wanneer er militaire interventies gaan komen om veilige gebieden in de crisisgebieden in te richten.
Daar worden de mensen opgevangen, daar komen de selectiekantoortjes, en daarheen worden mensen teruggebracht die toch naar Europa komen.
Ondenkbaar acht hij dit niet: Turkije en de Verenigde Staten zijn het net eens geworden over een veilige zone in Noord-Syrië. Europese leiders moeten hard gaan nadenken hoe ze op deze ontwikkeling willen inspelen.
Rob de Wijk 
Turkije bombardeert IS-doelen in Noord-Syrië; er moet een veilige zone voor vluchtelingen komen.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten