maandag 24 augustus 2015

Vervolg Immigratieproblematiek

Lilianne Ploumen in Buitenhof met Pieter Jan Hagens, zondag 23-8-2015
Minister Ploumen kondigde gisteren in Buitenhof aan dat er een werkgroep voor de Immigratieproblematiek gaat komen.
Onder leiding van Klaas Dijkhoff, Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, gaan deze, en minister Ploumen zelf, minister Blok, Koenders en Hennes de koppen bijeen steken om in kaart te brengen 'hoe men op dit moment werkt, en wat er verbeterd kan worden.'
Hier achter elkaar de beoogde leden van de werkgroep: minister Henk Koenders, Buitenlandse Zaken;
Klaas Dijkhoff, staatssecretaris van Veiligheid en Justitie 
Stef Blok, minister voor Wonen en Rijksdienst. 
Lilianne Ploumen, minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking
Jeanine Hennis, minister van Defensie. 
Volgens Leo Lucassen, migratiedeskundige aan de Universiteit van Leiden, en vanmorgen op Radio I te horen, is een werkgroep prima, al is het wat laat, maar zijn de uitgangspunten erg vaag. Hij is van mening dat eigenlijk vooraf vastgesteld zou moeten worden wat de concrete doelstellingen van het kabinet zijn.
Professor Leo Lucassen, Migratie-deskundige Leiden
Probleem daarbij is natuurlijk, dat Partij van de Arbeid en VVD het oneens zijn over de te volgen koers. Het standpunt van de VVD is: géén vluchtelingen, opvang in de regio. Maar dat is al lang zo, zegt Lucassen. Er is geen teken dat ze daar anders over zijn gaan denken. En landen daar lopen over; 1/4 van de bevolking van Jordanië is vluchteling.
Vandaag komen bondskanselier Merkel en president Hollande bij elkaar om over het vraagstuk te praten. Wellicht wacht ons kabinet daarop, om zich bij het door hun geformuleerde standpunt aan te sluiten. Er zijn ook grote verschillen tussen de aanpak van Duitsland en Frankrijk, een gezamenlijk standpunt zou hoopgevend kunnen zijn.
Merkel en Hollande
Tot nu toe was er überhaupt geen Europese eenheid. Er ontbreekt coördinatie en solidariteit. Arme landen als Macedonië en Griekenland, én rijke landen als Duitsland en Zweden vangen de grootste klappen op. De rest doet weinig. Duitsland en Zweden hebben een heel soepele manier van opvang, maar men loopt daar wel tegen de grenzen op van wat het volk wil, zie de rellen elke keer (ook weer dit weekend, in een stadje dichtbij Dresden). Het is wel zo, dat men in Duitsland wat voorzichtiger zou moeten zijn met 'het zwaaien met grote getallen'. Tot nu toe werden er dit jaar 260.000 asielzoekers opgevangen, er wordt nu gezegd dat het er 800.000 gaan worden; dan moet die groei wel heel snel gaan, wil dat waarheid kunnen worden! Zo lokt men wellicht ook protesten uit?
Nederland loopt ten achter bij de opvang, gezien onze rijkdom. Dit jaar en vorig jaar waren het er tussen de 20.000 en 25.000. In de jaren negentig waren het er veel meer. Er zijn wel verhalen dat de asielzoekerscentra 'overstromen', maar dan moet je wel in aanmerking nemen dat er veel asielzoekerscentra gesloten zijn! Als je als overheid vindt dat je hier méér aan kunt doen dan nu, dan moet je ook in je programma zetten: 'het creëren van draagvlak.
Alexander Pechtold onderschreef de opvattingen van Lucassen. Hij benadrukte dat Nederland het al twee jaar NIET weet. Verder is het van groot belang dat er veel druk komt op Europa om tot een gezamenlijk standpunt te komen. Net zoals in Nederland dus.
Alexander Pechtold, D66-leider
Pechtold had als concrete punten:
- zorg voor steun aan Libanon en Jordanië; de bevolking van Jordanië bestaat op dit moment voor 1/4 uit vluchtelingen, ik herhaal het nog maar eens.
- zorg voor veilige zeeën, door goede patrouilles te stationeren in de Middellandse Zee;
- creëer hotspots voor de opvang in het Middellandse Zeegebied, zodat niet de eerste opvang overgelaten wordt aan douaniers. De hotspots zorgen én voor de eerste opvang, én bieden de mensen perspectief.
- er moet een goede verdeelsleutel komen over Europa. Portugal en de Baltische Staten doen nu niets. Dat kan wel eens heel erg verkeren als Poetin rare dingen gaat uithalen!

Op 12 november is er een Europese top op Malta, in Valletta. Ook Afrikaanse landen nemen daaraan deel.
Valletta, Malta; 12 november topoverleg over vluchtelingenvraagstuk; ook met Afrikaanse landen erbij.
Het merendeel der vluchtelingen komt op dit moment uit Syrië, Eritrea, Jemen en Libië.
Het is goed om vooraf de Kamer in dat overleg te betrekken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten