zondag 23 augustus 2015

The Lovely Bones, Peter Jackson, 2009.

Poster
Een film uit Nieuw-Zeeland met het bovennatuurlijke als thema. Hoofdrol is voor de 14-jarige Susie Salmon (Saoine Ronan) die vermoord wordt door haar buurman George Harvey (Stanley Tucci). Hij lokt haar in een maïsveld in een ondergrondse schuilhut. Ze lijkt te ontkomen, pas enkele scenes later begrijpen we dat ze dan al dood is.  
Susie Salmon
Hier de actrice die Susie speelt, Saoine Ronan, als zichzelf. Wat is ze goed uitgebeeld als 14-jarige! (zie een foto terug, boven). 
Het verhaal wordt door Susie verteld, en zo weten we al snel dat ze vermoord gaat worden. Dat maakt de film ongelooflijk spannend, ten minste bij tijden. Bijvoorbeeld als er nog niets is gebeurd, en de camera lang op het groene huis van de buurman gericht staat. En als Susie dan op een avond naar huis gaat en de onderaardse schuilplaats in gelokt wordt door een onbekende, weet je al wat er te gebeuren staat.
Maar eerlijk is eerlijk: de film is ook wat erg lang, en soms erg meisjes-sprookjesachtig: bijvoorbeeld als het om Susies wereld in de In Between-World gaat, waar zij terechtgekomen is. Een soort voorportaal van de hemel.
Susie's moordenaar en buurman George Harvey.
Hier de acteur die Harvey uitbeeldt: Stanley Tucci. Speelt eng, dus goed.
In de kritieken kreeg de film lof voor de visuele aspecten, die inderdaad mooi zijn. De film haalt het niet bij The Sixth Sense, een verhaal over een jongetje dat gestorven is en nog een rol blijft spelen in het gewone leven. Maar nogmaals: ik heb deze film hier en daar met bonkend hart zitten bekijken: zo'n uitbeelding van wat een seriemoordenaar (en nog pedofiel ook) doet, is gruwelijk.
De film is gebaseerd op een roman van Alice Sebold uit 2002, met dezelfde titel.
De roman, de basis voor de film door Alice Sebold.
Alice Sebold, schrijfster van het boek..
Hier een opname van Susie in de In-Between World; de beelden waren niet altijd even duidelijk. Tegelijk werd ze soms ook nog waargenomen door de levenden.
Hier ontmoet Susie in de Tussenwereld alle ander slachtoffers van haar moordenaar. Dan wordt het langzaamaan tijd voor haar het leven los te laten en door te gaan naar de volgende fase, de hemel zelf.
Dit is Susies vader, in gesprek met zijn buurman; vader begint eindelijk door te krijgen, aan de hand van Susies nagelaten foto's, dat buurman de dader is.
Dit is de jongen die verliefd op Susie is, en met wie ze een afspraak had. Voordat ze naar de hemel gaat, komt ze nog een keer terug op aarde, ze neemt voor even de gedaante over van het schoolmeisje Ruth, om die ene kus met haar vriendje uit te wisselen.
Susies dappere zus die een dagboek vindt in het huis van de moordenaar. Dat dagboek ontmaskert hem definitief. Maar hij wordt niet gestraft, hij sterft per ongeluk, door een ijspegel op zijn hoofd. Het gelukt hem zelfs het dode lichaam van Susie voorgoed in de aarde (in een brandkast) te laten verdwijnen. Dat zijn onbevredigende zaken in de film.
Susies moeder, gespeeld doorRachel Weisz.
Het zoetelijke.
Goed visueel aspect; komt later ook terug met de brandkast die in modderig water verdwijnt.
De regisseur, Peter Jackson.
Trailer
Een stukje tekst uit de film dat de titel verklaart.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten