maandag 31 augustus 2015

Migratie: verdeeldheid binnen het kabinet

Tot nu toe stonden PVDA en VVD tegenover elkaar met verdeelde standpunten over het migrantenvraagstuk.
De bed-bad-brood discussie kostte het kabinet op 22 april bijna de kop.
De Partij van de Arbeid benadrukt de kwetsbare positie van vluchtelingen, en wil meer mensen  opvangen; het beleid moet vanuit Brussel geregeld worden, alle binnenkomende asiel-aanvragen moeten evenredig verdeeld worden over  alle Europese landen.
De VVD daarentegen wil vooral niet te veel mensen opvangen en illegalen zo snel mogelijk de deur wijzen. Zij kiezen voor gezamenlijke (Europese) grensbewaking: Europese patrouilles op de Middellandse Zee, migrantenbootjes moeten worden teruggestuurd. (De VVD heeft er weer een leuk Jip en Janneke-beeld bij bedacht: wat de PvdA wil is emmers neerzetten om de lekkage op te vangen, niet het dak repareren.)
Critici menen dat een beter grenscontrole-systeem mensensmokkelaars alleen maar zal prikkelen om ándere, nog gevaarlijker routes te kiezen.
Geen van beide opvattingen staan op de Brusselse agenda. Daarop komt in het najaar wel het plan van Merkel en Hollande te staan. Asielzoekers die zich plotseling en in grote aantellen in één lidstaat melden, moeten over de EU verdeeld worden.
Als de lidstaten niet met die maatregel instemmen, wil Merkel die asielzoekers over 'een kopgroep van vrijwillig deelnemende landen' verdelen.
In beide gevallen kunnen PVDA noch VVD doorgaan met hun vervelende vrijblijvendheid. Ze zullen een gezamenlijk Nederlands standpunt moeten formuleren.
De VVD gelooft niet in de opvang die de PVDA voorstaat.
Marli Huyer, Denker des Vaderlands, poneerde vandaag in Trouw, dat we ons het drama in de koelwagen zouden moeten indenken. 'Stel je voor, je vecht om lucht in een koelwagen.' Op deze manier kunnen we ons verbinden met andere mensen. 'Het zijn mensen als jij en ik.' Het zou de angst kunnen doorbreken die sommige mensen voelen voor 'die vreemdelingen.'
Aan goede bedoelingen alléén hebben we trouwens niets, zegt ze tevens. Het moet wel deskundig gebeuren, en daar kan de overheid een rol in spelen.
Marli Huyer, denker des vaderlands.
Ze prees de oproep van staatssecretaris Dijkhoff van vreemdelingenzaken die burgemeesters opriep om te zoeken naar creatieve oplossingen om asielzoekers op te vangen.
Klaas Dijkhoff, staatssecretaris van vreemdelingenzaken (VVD)
Huyer stelt voor, dat de burgemeesters coördinatoren per wijk zouden kunnen aanstellen die alle mensen die iets willen doen de weg wijzen. 'Bundel die energie.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten