zaterdag 22 augustus 2015

Felix Mendelssohn Bartholdy: 'Zijn werken zijn zonnig, gelukkig en zuiver'.

Felix Mendelssohn, 1809-1847
Felix Mendelssohn was een wonderkind. Al op negenjarige leeftijd trad hij op in een openbaar kamerconcert, en vóór zijn dertiende had hij al meerdere composities op zijn naam staan.
Felix is geboren in een Joods gezin, maar werd in 1816 Protestants gedoopt. Veel mensen kennen hem van zijn oratoria, de Elias en de Paulus.
Mendelssohn is sterk beïnvloed door Bach; hij werd in 1835 muziekdirecteur en Kapellmeister van het Gewandshausorchester in Leipzig. Hij richtte in 1842 daar het conservatorium op.
Standbeeld Mendelssohn in Leipzig. Overigens was Mendelssohn tijdens de oorlog verboden door de nazi's, vanwege zijn Joodse afkomst - ondanks zijn Protestantse doop.  
Helaas is Mendelssohn, net als Mozart en Schubert, niet oud geworden, slechts 38 jaar. Hij heeft in die korte tijd prachtige muziek geschreven. Ik citeer uit het Handboek van de Koormuziek, onder redactie van Hans Noyens:

(Tijdgenoten waarderen Mendelssohn als) '..... een toonbeeld van sereniteit, diepgang, ontheatraliteit, verhevenheid en innigheid. Die eigenschappen horen we in vrijwel alle ruim honderd werken van zijn hand. (....) Zijn werken komen voort uit een opgewekte geest en een liefhebbend hart: ze zijn zonnig, gelukkig en zuiver.'
Waterlands Kamerkoor in actie (2013). 
Dirigent Hans Noyens, 2013.
Het Waterlands Kamerkoor zingt op het Concert of Generations op 7 november a.s. twee stukken van Mendelssohn, namelijk het Ehre sei Gott (een Gloria in de volkstaal) en Richte mich Gott, een toonzetting van Psalm 43.
(Vertaling: Verschaf mij recht, o God, vecht voor mijn zaak. Bescherm mij tegen een liefdeloos volk, vol list en bedrog.)
Beiden stukken zijn 8-stemmig, 2 sopranen, 2 alten, 2 tenoren en 2 bassen, en a cappella, zonder begeleiding.

Veel van de stukken van dit jubileumconcert zijn méérkorig, zoals gezegd óók deze stukken van Mendelssohn. Het is een beetje het verbindende thema van deze jubileum-uitvoering. Veel stemmen hebben de afgelopen veertig jaar hun klanken laten horen; veel stemmen hebben we proberen aan te trekken om dat tot uitdrukking te brengen. Van alle generaties, jong tot en met oud. In stukken, die op hun beurt veel stemmen vragen.
Luister hier naar het Ehre sei Gott, Mendelssohn.
Hier te beluisteren: Richte mich, Gott (Psalm 43), Mendelssohn.
Wij danken in het bijzonder de speciaal voor dit project aangetreden projectleden, waaronder leden van The Classic Frogs  (het jeugdkoor van de Muziekschool Waterland), en een aantal oud-leden van ons koor. Zij maken dit concert mede mogelijk.
In 2013 werkten we ook al eens samen met de Classic Frogs; Kerstconcert.


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten