zaterdag 22 augustus 2015

Concert of Generations, 7 november aanstaande.

Begin november zingt het Waterlands Kamerkoor het Concert of Generations.
Waterlands Kamerkoor, mei 2014.
Het is één van de concerten in het jubileum-jaar van het koor, 40 jaar. Pièce de résistence zal zijn het motet Spem in Alium, van Thomas Tallis.
Thomas Tallis, 1505-1585, grondlegger kathedraalmuziek
Tallis schreef dit motet rond 1570, misschien voor de veertigste (!) verjaardag van Koningin Elisabeth (in 1573).
Het werk is geschreven voor acht koren van elk vijf stemmen.
De tekst gaat als volgt:

Ik heb nooit mijn hoop gesteld op een ander dan op U, God van Israël, die zowel woede als genade kan tonen, en die alle zonden vergeeft van de lijdende mensheid. Heer God, Schepper van hemel en aarde, gedenk onze zwakheid.
Koningin Elisabeth, 1533-1603
Spem is een motet voor acht koren van elk vijf stemmen. Het wordt wel een studie in contrasten genoemd. Het stuk begint met één enkele stem, andere voegen zich daarbij. Niet alle koren of stemmen zingen voortdurend, er is een afwisseling tussen stilhouden en meezingen. Soms ook is er een vraag- en antwoordspel tussen de koren. Op het hoogtepunt zingen alle veertig stemmen samen, ieder zijn eigen partij! Zo zit het werk voortdurend vol nieuwe muzikale ideeën.
Het is een fantastisch, groots kunstwerk, waarvoor Thomas Tallis zijn titel 'een der grootste componisten van de Engelse Renaissance', ruimschoots verdient.
Voor het Waterlands Kamerkoor en zijn dirigent, Hans Noyens, wordt het een kunststuk om dit werk ten gehore te gaan brengen. De repetities zijn in volle gang.
Volg de nadere mededelingen voor de uitvoering op 7 november in de pers, op onze WEBSITE, of op Facebook.
En noteer alvast de datum: 7 november aanstaande in de Koepelkerk in Purmerend.  
Hier een professionele uitvoering door de Tallis Singers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten