maandag 13 juli 2015

25th Hour, Spike Lee, 2003.

Edward Norton heeft de hoofdrol, als Monty Brogan
Ik heb deze film nu voor de tweede keer gezien. De eerste keer is al een aantal jaar geleden. Ik was er zo van onder de indruk, dat ik meteen ook het boek van David Benioff wilde lezen.
David Benioff, auteur en scriptschrijver. Pseudoniem van David Friedman. Schreef o.a. ook het script voor The Kite Runner. Bewerkte 25 Hour voor de film. 
Na de film viel het boek mij wat tegen. Ik was wel benieuwd hoe de tweede keer fil-kijken mij zou bevallen. Welnu: goed.
Dit is Anna Paquin. Ze speelt hier een tienermeisje dat haar leraar probeert te verleiden. Dat is Philip Seymour Hoffman, als Jacob Elinsky. Hij is een van de paar vrienden die met Monty Brogan zijn laatste 24 uur mee beleeft. Hij laat zich verleiden tot een kus aan het meisje.
Anna Paquin speelde de dochter van de hoofdpersoon in The Piano. 
Monty Brogan en zijn vader, James Brogan. Gespeeld door Brian Cox.
 
In het 25e uur ontkomt Monty aan zijn lot. Dat is hier, in een stadje ver weg. 
De altijd indrukwekkend spelende Hoffman.  
Monty met zijn geliefde Naturelle, gespeeld door Rosario Dawson 
De drie vrienden, vlak voor een onthutsende climax 
Monty heeft zich in elkaar laten slaan, om aan een erger lot in de gevangenis te ontkomen. 
De uitdaging. 
Filmer Spike Lee
In een notedop:
Monty Brogan heeft altijd gedeald, maar is er inmiddels mee gestopt. Helaas wordt hij verraden, drugs en drugsgeld worden gevonden in de polstering van zijn bank. Hij moet voor 7 jaar de gevangenis is. iedereen beseft dat hij nooit meer dezelfde zal zijn als hij daarvan terugkeert. Zijn vriendin Naturelle, zijn vrienden Barry en Jacob, iedereen reageert op eigen wijze op zijn vertrek. De groep komt voor de laatste uren bij elkaar om het afscheid van Monty te vieren.
In de vroege morgen vraagt Monty aan Barry om hem in elkaar te slaan, om te voorkomen dat hij in de gevangenis misbruikt gaat worden. Dat gebeurt. Monty's vader brengt hem naar de gevangenis. In het 25e uur beleven we mee hoe Monty toch nog ontkomt aan zijn lot. Maar helaas is dit even niet-bestaand als dat 25e uur. 

Trailer
Boven en onder: Anna Paquin, toen, in The Piano....
....... en nu, in 25th Hour


Geen opmerkingen:

Een reactie posten