woensdag 17 juni 2015

De Gierzwaluw, Remco Daalder, 2014.

Het boekje
Een verdomd leuk boekje, beloond met de Jan Wolkersprijs. Stadsecoloog Remco Daalder beschrijft in 3 delen van elk rond de 14 stukjes doen en laten van de gierzwaluw.
Kreeg de Jan Wolkers-prijs
Wij kenden de gierzwaluw al, boven ons vorige huis (Julianastraat) vlogen ze 's zomers elke avond boven huis en tuin, tot ons grote genoegen. Waar we nu wonen, zien we ze lang niet meer zo vaak. Maar onder de vogels bleef het één van onze lievelingen. Een leuk cadeautje dus, dit boekje voor Ton zijn 69e verjaardag. Een heerlijk boekje om vóór het slapen steeds een stukje in te lezen. 
De gierzwaluw, met zijn abnormaal lange vleugels.
Ze doen 'alles' in de lucht, van eten (bek open voor de insecten), tot paren (een seconde of wat per keer) en zelfs slapen! Het zijn trekvogels, en ze zitten niet met een omweggetje meer of minder: komt er een onweersbui aan, dan wijken ze rustig 'even' uit naar Engeland!
Schrijver en stadsecoloog, Remco Daalder.
Het boekje is met de nodige humor beschreven, met iemand die duidelijk vol liefde zit voor deze dieren. Ik vond het ook heel leuk om te lezen hoeveel er in Nederland gedaan wordt om deze vogels te beschermen. Er worden nestkasten gebouwd, alsook muren met speciale nestholtes. Het is verboden nesten te verwoesten, hoewel daar helaas nog wel eens wat misgaat. Dan belanden oude daken vol met jonge vogels in de afvalbak. Men spreekt dan rustig over 'ongedierte'!
Hier een beeld van de 'bangers', de pubers die steeds op het nest aanvliegen; om te 'treiteren'.  
Er zitten een paar hele leuke weetjes in dit boek: bijvoorbeeld dat als de gierzwaluwen terugkeren, de oudere mannetjes eerst het nest opzoeken, en daar alvast op gaan zitten. Ze turen dan gewoon naar buiten, en wachten tot het vrouwtje verschijnt! Jongere vogels houden zich dan schreeuwend buiten op, die zijn nog niet aan de eieren toe.
Zo kan een nest buiten er dus uitzien. 
Het mooiste verhaal bewaart Daalder voor het laatst: sinds de vogels in de lucht ook op de radar gevolgd kunnen worden, weten we dat  hele groepen zich 's nachts boven het IJsselmeer ophouden! Echt wolken vol! Jammer dat we dat zelf nooit kunnen waarnemen.
Een van de vele filmpjes op YouTube.
En of het zo moest zijn, werd onze vakantie dit jaar de reis van de gierzwaluwen: boven de Plaza Mayor in Salamanca, boven elk straatje, boven kathedralen, langs en over het aquaduct in Segovia, waar ook maar: overal zagen en hoorden we deze vogels, in groten getale. Het maakte een heel groot deel van het plezier van onze reis uit!
Daar gaan ze: boven Salamanca!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten