zaterdag 16 mei 2015

Le Havre, Aki Kaurismaki, 2011.

Marcel Marx, Inspecteur Monet, Idrissa en de hond Laika: de hoofdfiguren bij de haven van Le Havre.
Ongelooflijk leuke film van deze Finse regisseur. Het gaat over het Franse havenplaatsje Le Havre, waar een schip met een container vol vluchtelingen aankomt. De politie zet hen gevangen, maar één jongen ontsnapt. Hij komt terecht bij de schoenpoetser Marcel Marx.
Hier Marcel Marx en Idrissa. Gespeeld door André Wilms en Blondin Miguel.
Hier Marcel met zijn dodelijk zieke vrouw Arletty; gespeeld door Kati Outinen, een favoriete actrice van de regisseur.
Terwijl Arletty in het ziekenhuis ligt, begint er een klopjacht op de ontsnapte vluchteling. Hoofd recherche is inspecteur Monet. Hier zit hij in een cafeetje, met een cadeau gekregen ananas.
Inspecteur Monet, gespeeld door Jean Pierre Darrousin.
Het is inmiddels al lang duidelijk dat dit verhaal een prachtig sprookje is. Marcel, zijn vrouw Arletty, de buren Claire en Yvette, zij allemaal helpen mee om de zwarte jongen te helpen uit handen van de politie te blijven. Marcel biedt hem onderdak, maar moet ook nog geld inzamelen om de overtocht van Idrissa naar Engeland te betalen. De plaatselijke rockster Little Bob geeft een concert.
Little Bob schijnt echt een plaatselijke held te zijn in Le Havre.
Hier zien we het afscheid van Marx en Idrissa. Dank zij de lieve inspecteur en de vele lieve anderen ontkomt de jongen op een vissersbootje naar Engeland, waar zijn moeder al woont.
Idrissa met de hond van Marcel en Arletty, Laika. Laika heeft voor zijn rol ook een prijs gewonnen. Van de Hondenjury.
Kati Outinen als zichzelf
Hier komt de dokter vertellen dat Arletty ongeneeslijk ziek is. Maar aan het eind is er toch een wonder gebeurd, ze blijft in leven.
Hier de boze/helemaal niet boze inspecteur met Claire (of was het Yvette?)
Helpende groentenman
Laika en Idrissa
Zo ontmoet Marcel Idrissa voor het eerst. Marcel eet een broodje op een bankje aan het water.
Een ander plaatje van de havenstad.
Marcel hier met de andere helpende buurvrouw, Claire of Yvette.
De regisseur, de Fin Aaki Kaurismaki
Trailer
Het verhaal/ de film is een sprookje! Hij doet denken aan films van Alex van Warmerdam, en ook bijvoorbeeld aan Amélie. Alles is lief, droogkomisch, en loopt goed af. Een verademing, zeker gezien het zware onderwerp.
De film haalde diverse prijzen. Opmerkelijk is, dat Kaurismaki een zeer sombere man is, die aan één stuk door drinkt en rookt. Hij weet zeker 'dat hij ooit zelfmoord pleegt, alleen nog niet wanneer.'
De namen in de film zijn niet zonder betekenis: inspecteur Monet is geïnspireerd op Misdaad en Straf van Dostojevski (Porfiri Petrofitsch, de detective);  Marcel is geïnspireerd op Karl Marx, Little Bob is de Elvis Presley van le Havre, enzovoorts.
Op Engelse sites worden de dialogen en personages geprezen als 'deadpan and drollery'. Deadpan wil zeggen uitgestreken, met een pokergezicht. Ik vind de grappen (denk aan de ananas) geweldig, ze komen elke keer heel onverwachts.
Kaurismaki was van plan een trilogie te maken over havensteden, waarvan dit de eerste was. Tot nu toe is er nog geen vervolg gekomen.

 

 

1 opmerking:

  1. Ja, ja Agnes. Het is een heus leuke film, bijna ouderwetse bioscoopfilm voor oude mensen :)

    BeantwoordenVerwijderen