woensdag 20 mei 2015

Fish Tank, Andrea Arnold, 2009.

De woordgroep Fish Tank heeft een heleboel betekenissen: Google je op Fish Tank Afbeeldingen, dan krijg je allerlei soorten aquaria te zien, vissenkommen etcetera. In deze film komt één keer een (heel mooie) scene voor met een vis. De vriend van de moeder van Mia neemt het gezin (moeder Joanne Williams, dochters Mia en Tyler) mee naar een watertje, waar hij met de hand een vis vangt. Nee, het gaat hier om een andere groep van betekenissen, zie het Urban Dictionary hierboven. Fish Tank betekent vagina, een plek om heen te gaan met de bedoeling er sex te hebben; een groep van voornamelijk vrouwen en (te) weinig mannen, benaming voor een promiscue en vuil type vrouw.
Kiest u maar, in deze film past de hele cluster van betekenissen.
Dit zijn de vriendinnen van Mia, met wie ze overhoop ligt. Ze geeft haar vriendin Keeley een kopstoot en breekt haar neus. Mia is bepaald geen lieverdje. 
Maar van dit oude, zieke paard houdt ze. 
De vriend van haar moeder leent Mia zijn camera. Daarmee kan ze opnames maken van haar dansen om auditie te kunnen doen. 
Er is een sexueel geladen sfeer tussen deze vriend, Conor O'Reilly, en Mia Williamsen. 
De knappe, maar bedriegende vriend wordt gespeeld door Michael Fassbender. 
Moeder, al helemaal geen lekkerdje. Je voelt met de eenzaamheid van de jonge meiden mee. 
Prachtig stukje, met de vis. 
Zusje Tyler. Het gezin onderling praat alleen maar in scheldwoorden. Maar aan het eind krijgen die scheldwoorden nog iets teders. 
Mia oefent haar danspassen. Ze mag auditie doen, maar als ze merkt dat het om strippen gaat, gaat ze er vandoor. 
Moeder Joanna.  
Mia ziet wel dat Conor mooi is. 
Moeder in tranen, Conor weg nadat hij  sex met de 15-jarige Mia heeft gehad.  
Weer de danspassen.
Trailer
De film won een aantal prijzen. Ik vond hem ook erg mooi, erg rauw ook. Een hopeloze gezinssituatie, met een moeder die haar taak als moeder niet aankan en liefdeloos is. Ze heeft een vriend die aan het eind al blijkt een gezin te hebben. Desondanks heeft hij die vriendin, én deinst er niet voor terug het 15-jarig meisje te verleiden. Mia is een vechter, ze slaat de jongens die haar willen verkrachten van zich af, ze laat zich niet dwingen door haar moeder, verweert zich keihard tegen haar vriendinnen, en gaat ook zeker niet naar de school die door maatschappelijk werk voor haar uitgekozen is. Ze neemt wraak op Conor door op zijn tapijt te plassen, én, boven al, zijn dochter te ontvoeren.
Ze huilt pas als ze hoort dat het paard waar ze zo van hield gestorven is.
Uiteindelijk vertrekt ze uit het slangennest dat het gezin is. Een jonge man (die bij het paard hoorde), een vriend intussen, en zij vertrekken naar Wales. Vald daarvoor dansen de drie dames nog even samen.
Andrea Arnold, regisseuse.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten