vrijdag 27 maart 2015

Vreemde eenden in de strijd, Ongewone vechters aan het front; Frank Decat, 21013

Boek
Ik vond dit geen leuk boek, en het boeide me ook niet. Erg anekdotisch relaas van enkele bijzondere groepen soldaten: ouderen, gewonden of invaliden, kinderen, vrouwen en geestelijken.
Het was te koop als ramsj-boek, wat niet hoeft te betekenen dat het slecht is. Ik had er belangstelling voor, omdat ik iets anders verwacht had. Ik had in Yper gehoord had dat er in de Grote Oorlog speciaal Chinezen gekomen waren naar België om de doden te begraven. Er is daar ook ooit een aparte tentoonstelling aan gewijd. Ik hoopte op meer informatie over die, of dergelijke zaken.
Maar het was iets anders: per hoofdstuk worden er allemaal voorbeelden gegeven van soldaten die niet voldoen aan het kenmerk: mannelijk, veel testosteron en jong. Nee, er waren in alle genoemde categorieën andersoortige soldaten, die helemaal niet voor het prototype onderdeden:
In de categorie 'ouderen' bijvoorbeeld Jean Thurel, die leefde van 1689 tot 1807. Hij wilde nooit promotie, bleef zijn hele leven fuselier.
.
Jean Thurel, op zijn 89e nog in functie
Bij de kindsoldaten wordt als eerste David genoemd, de puber die Goliath overwon.
Tiener David onthoofdt Goliath.

We kennen het fenomeen kindsoldaten vooral uit Afrika, gruwelijk genoeg. Maar ook in de Amerikaanse Bevrijdingsoorlog streden veel kinderen.
De volgende categorie is die van vrouwen. Hier wordt onder andere de bond beschreven tussen de Skythen en de  Amazones.
Paard van een Scythen-ruiter 
Beeld van een amazone, een krijgsvrouw.
Ook in de categorie invaliden e/o gewonden wordt een hele opsomming gegeven: mannen zonder benen, blinden, doven... Het sterkste tot de verbeelding spreekt de piloot zonder benen, Douglas Bader.
De piloot zonder benen, Douglas Bader.
De laatste categorie is die van de geestelijkheid; er waren bijvoorbeeld bij de Kruistochten veel van hen. Of, van later tijd, deze:
Jean Julien Weber. Franse
priesterbisschop-officier, vocht in de Grande Guerre. 
Frank Decat, historicus, auteur van het zware, mooi uitgegeven, maar verder toch wat opsommerige boek.
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten