dinsdag 3 maart 2015

The big Lebowksy, Joel en Ethan Coen, 1998.

Hoes
'Deze film gaat eigenlijk nergens over', zei mijn dochter, toen we het er een keer over hadden. Ik had The big Lebowski al eens eerder proberen te kijken, maar was afgehaakt.
Maar juist te denken dat het verhaal er niet toe deed, zette me ertoe aan het nog maar eens te proberen.
Dit is een van de twee grote vrienden van 'The Dude'. Vietnam-veteraan, woedend tot het bittere einde.
De 'stranger', verteller van het verhaal. Duikt aan het slot in het echt op aan de bar.  Vertelt dat hij van de film genoten heeft. Van sommige stukken, in elk geval.
Begin van de film: Lebowski, 'the Dude'', wordt abusievelijk aangezien voor zijn naamgenoot, The Big Lebowski uit de titel; die is miljonair. The Dude integendeel.
Jeff Bridges speelt de titelrol.
Hier met zijn vrienden, de Vietnam-veteraan Walter Sobchak en de verlegen Donny. Donny sterft aan het slot door een hartaanval.

The rug, het Perzisch tapijt, is het onderwerp waar het hele verhaal om draait. Het citaat op de foto wordt vijf keer gebruikt.
En overigens wordt er een veelvoud aan keren in de film gevloekt.
Kenmerkend uiterlijk

Hier de hoofdfiguren in tekening bijeen. Tweede van rechts is de vreemde snoeshaan Jezus die hen graag verslaat bij het eeuwige bowlen.
In een droom.
 
Trailer 
Grappige analyse, met wat opmerkelijke bijzonderheden. Vooral die over het ontstaan van de nieuwe religie, het 'dudeïsme'. ;-) Voor de echte liefhebber, dit filmpje!
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten